Antony Blinken kritizálta Izraelt a palesztin civil áldozatok magas száma miatt

külföld
2023 december 08., 06:30

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bírálta Izraelt, amiért szakadék tátong a kormány civilek védelmére irányuló szándékai és a civil áldozatok magas száma között. Blinken a David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott csütörtöki washingtoni találkozót követő sajtótájékoztatón beszélt erről.

Blinken szerint Izraelnek továbbra is kiemelt feladatként kell tekintenie a civilek védelmére. Izrael szerint ők minden elkövetnek annak érdekében, hogy a palesztin civileket megóvják a Hamászra mért katonai csapásoktól, például azzal, hogy figyelmeztetik őket egy-egy támadás előtt.

A civilek védelmére nemcsak az amerikai külügyminiszter, de az elnök, Joe Biden is felhívta Benjámín Netanjáhu izraeli miniszterelnök a figyelmét, amikor telefonon egyeztettek. A Fehér Ház erről szóló közleménye szerint Biden „hangsúlyozta a civilek védelmének és a polgári lakosság Hamásztól való elválasztásának kritikus szükségességét, többek között olyan folyosókon keresztül, amelyek lehetővé teszik az emberek biztonságos evakuálását a háborús területekről”.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 17 170 palesztin halt meg és 46 ezer megsebesült október 7. óta. Szintén a minisztérium közlése szerint csütörtökön 350 palesztin vesztette életét a Gáza nagyvárosaiban folyó harcok miatt. Az izraeli hadsereg szerint a Hán Júniszban tartott offenzívában legalább két Hamász-fegyveres meghalt. (Reuters)