Az egyházra hagyott nem létező örökségekkel vert át plébánosokat egy férfi

bűnügy
2023 december 08., 09:39

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egyházi személyeket tévesztett meg azzal, hogy nemlétező örökséget ígért nekik, ezzel pénzt csalva ki tőlük, olvasható az ügyészség honlapján.

A vádirat szerint a férfi – akit korábban 15 egyházi személy, hasonló módszerrel történt megkárosítása miatt ítéltek el – 2017-ben megélhetését abból biztosította, hogy magát valótlanul szlovák közjegyzőnek kiadva e-mailen egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta. A férfi hamis közokiratokat – magyar, szlovák állami címeres, fejléces és bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat – küldött állítása alátámasztására. Majd a vádlott olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte.

A vádirat szerint a vádlott jelen ügyben egy német, egy belga, valamint egy ukrán plébánost igyekezett a fenti módszerrel megtéveszteni, tőlük két esetben összesen közel másfél millió forintot csalt ki, a harmadik sértett nem utalta át a tőle kért 200 eurót, hanem leveleit válasz nélkül hagyta.

A járási ügyészség a vádlottat 3 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, 16 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 3 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A vádemeléskor a korábbi ügyében vele szemben kiszabott, 6 éves börtönbüntetését töltő vádlott bűnösségéről a Váci Járásbíróság fog dönteni.