Egymillió eurót követel kártérítésként az egyik leghírhedtebb olasz rablóbanda ügyeibe belekevert magyar fuvaros

bűnügy
2023 december 08., 06:38

Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál 1 millió eurós (380 millió forintos) kártérítésért perel Somogyi Tamás, az az egykori fuvarozó, akit állítása szerint belekevertek az Olaszországban az évszázad bűnügyének nevezett rablás- és gyilkosságsorozatba – írja a Blikk. Az ügy több mint harminc évre nyúlik vissza.

A Fiat Uno néven ismert olasz bűnszervezet alapvetően három testvérből állt. Roberto, Fabio és Alberto Savi 1987-1994 között huszonnégy embert öltek meg, több mint százat megsebesítettek. A Fiat Uno Bianca – vagyis fehér Fiat Uno – nevet a sajtó találta ki a bűnszervezetre 1991-ben, mert a támadásaikat gyakorta ezzel az autóval követték el. Eleinte az A14-es autópálya mentén garázdálkodtak, a fizetőbódékat rabolták ki. Később már szupermarketeket és bankokat is kiraboltak, de rendőrökre is bármikor tüzet nyitottak.

A Pilastro-mészárlás helyszíne, amikor a banda Bologna Pilastro negyedében három rendőrt ölt meg.
photo_camera A Pilastro-mészárlás helyszíne, amikor a banda Bologna Pilastro negyedében három rendőrt ölt meg. Forrás: Wikipedia

Roberto és Alberto Saviról kiderült később, hogy maguk is rendőrök voltak. A bandához tartozott egy erdélyi magyar nő, Mikula Éva. Mikulát a hatóságokkal való együttműködéséért 1998-ban felmentették. Ő volt az, aki vallomásában Somogyi Tamást nevezte meg a banda fegyverszállítójaként.

A rablásokhoz szovjet típusú fegyvereket használtak, egy később lefolytatott újratárgyalás során a rendőr tanúk azt mondták, ezeket a fegyvereket Magyarországon gyártották, és a testvérek többször hívtak egy magyar számot is.

Somogyi Tamást Rimini bírósága 1999-ben nyolc évre ítélte fegyvercsempészésért. A vád szerint az akkor fuvarozóként dolgozó férfi volt a bűnszervezet fegyverszállítója. 2000-ben Ausztriában tartóztatták le és adták ki Olaszországnak. 2004-ben aztán az Emberi Jogok Európai Bírósága perújrafelvételre kötelezte az olasz hatóságokat, mivel a férfit távollétében és tudomása nélkül ítélték el, nem adva neki lehetőséget a védekezésre. Az olasz ítélőszék végül semmisnek ítélte az ellene lefolytatott pert, így 2006-ban szabadult a börtönből. „Somogyit az olasz hatóságok sohasem hallgatták ki, sem 1999 előtt, sem utána. Fegyvercsempészésért ítélték el, de soha senki nem kérdezte meg tőle, honnan és miként szerezte volna a Fiat Uno bandájának a fegyvereket" - mondta az ügyvédje 2012-ben a hvg.hu beszámolója szerint.

Fehér Fiat Uno. Ilyet használt a banda.
photo_camera Fehér Fiat Uno. Ilyet használt a banda. Forrás: Wikipedia

Somogyi szabadulása után a rimini bíróságra nyújtott be először kártérítési kérelmet, de ezt akkor nem ítélték meg neki. „Most várjuk a bíróság válaszát. Szerintem jó esély van arra, hogy végre megkapjuk a kártérítést” ” – mondta a Blikknek a férfi olasz ügyvédje, Massimiliano Scaringella.

Az ügyvédje elmondása szerint Somogyi élete teljesen tönkrement – írja a lap. Pest megyében él, jól menő kisvállalkozóból nincstelenné vált. 73 évesen kőművesként próbál boldogulni, alkalmi munkákból tengődik, a feleségét elvesztette, s egyre kisebb albérletekbe költözik. Azt mondja, ha megkapja a kártérítést, azt sem magára fordítaná elsősorban: gyerekeinek és az unokájának szeretne jobb életet biztosítani.