Törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

POLITIKA
2023 december 08., 20:58

Orbán Ráhel április 18-án két adásvételi szerződést kötött összesen 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken.

Ezekről a 24 most azt írja, hogy a nagyobb értékű ingatlanokra koncentrálva megnézték, sikerült-e Orbánéknak az ingatlanvétel: a 12 legértékesebb területnél – mivel a szerződésben ingatlancsoportokra osztották a 142, különböző helyrajzi számú ingatlant, ez valójában 73 különböző ingatlant jelent – senki sem jelentkezett az elővásárlási igényével, így a földhivatal bejegyezte Orbán Ráhel tulajdonjogát.

A lap azt írja, hogy az állam sem élt az elővásárlási jogával, sőt a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát, amit még 2017-ben Semjén Zsolt előterjesztésére jegyeztettek be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás via Németh Dániel/444

A jogszabályok részletesen szabályozzák a világörökséggel és az állami elővásárlási jogosultságokkal kapcsolatos kérdéseket, de az nem szerepel bennük, hogyan lehet töröltetni egy ingatlanról az elővásárlási jogot. A lap azt írja, jogszerűen sehogy.

Hogy miért törölték az elővásárlási jogot, arra a kérésre az illetékes minisztériumok több hét alatt sem válaszoltak a lapnak. A 24 azt írja: a törlés leginkább akkor jöhet jól, ha az érintett tulajdonos szeretné továbbadni az ingatlant, mert akkor az állam nem léphet a vevő helyére.