Újra vádat emeltek az amerikai elnök bajkeverő fia ellen

külföld
2023 december 08., 07:31

Hunter Biden ellen új büntetőügyben emeltek vádat Kaliforniában adócsalás miatt. Ez három bűncselekményt és hat vétséget tartalmaz, Bidenre akár 17 év börtönbüntetés is várhat, ha elítélik.

„A vádlott négy éven át vett részt egy olyan tervben, amelynek célja az volt, hogy ne fizessen be legalább 1,4 millió dollárnyi, saját maga által megállapított szövetségi adót, amellyel a 2016 és 2019 közötti adóévekre vonatkozóan tartozott" – áll az 56 oldalas vádiratban, hozzátéve, hogy Biden eközben „dollármilliókat költött extravagáns életmódra ahelyett, hogy befizette volna az adószámláit".

A vádirat szerint Biden 2018 például „több mint 1,8 millió dollárt költött, többek között mintegy 772 ezer dollárt készpénzfelvételre, mintegy 383 ezer dollárt nőknek történő kifizetésekre és mintegy 151 ezer dollárt ruházatra és kiegészítőkre". Hunter Biden ügyvédei nem reagáltak azonnal a megkeresésre, a Fehér Ház pedig nem kívánt nyilatkozni.

Hunter Biden
photo_camera Hunter Biden Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Ez már a második eset, hogy bírósági eljárás indul az elnök fia ellen. Szeptemberben illegális fegyverbirtoklás miatt emeltek vádat vele szemben. A vádirat szerint 2018-ban hamis nyilatkozatot tett pisztolyvásárlás közben egy nyomtatványon. Az iraton azt állította, hogy nem rendszeres kábítószer-használó, illetve nem kábítószerfüggő, miközben ő maga ismerte el, hogy ebben az időszakban a crackfüggőségével küzdött.

A republikánusok máris elkezdték kiaknázni az ügyet az elnökválasztási kampány kezdetén. Várhatóan Joe Biden ellen is vizsgálatot kezdeményeznek a kongresszusban (impeachment) a fia botrányaival összefüggésben.

(Guardian)