Amerika megvétózta az ENSZ tűzszünet-kezdeményezését a Gázai övezetben

háború
2023 december 09., 06:48

Az Egyesült Államok vétójával megbukott az Izrael és a Hamász gázai övezeti háborújában humanitárius tűzszünetet kezdeményező újabb határozattervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki ülésén, írja az MTI. Az Egyesült Arab Emírségek által beterjesztett tervezetet a testület 13 tagja támogatta, a britek tartózkodtak, az amerikaiak pedig vétóztak.

photo_camera Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Az ülést az ENSZ főtitkára, António Guterres hívta össze a szervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozva, mellyel felhívja a BT figyelmét „minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”. A cikkelyt évtizedek óta nem használták, most azonban Guterres fontosnak tartotta, hogy ezzel is segíthessen elhárítani a humanitárius katasztrófát.

„Nem csettinthetünk egyszerűen az ujjainkkal, hogy a konfliktus véget érjen. Ez egy nagyon-nagyon bonyolult helyzet” - mondta Robert Wood, amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint, egy tűzszünet „a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét”.

Nem ez az első alkalom, hogy hasonló határozattervezet bukik meg az ENSZ BT-ben az amerikai vétó miatt. A BBC újságírója szerint a főtitkár azért hívta össze a tanácsot szavazásra még annak ellenére is, hogy tudta, hogy vétó lesz a vége, mert ezzel akarhat nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra. Washington mindemellett támogatja a rövidebb szüneteket a Gázai övezet lakossága, és a túszok szabadon engedése miatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Washingtonban fogadja Egyiptom, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia, a Palesztin Hatóság és Törökország külügyminisztereit. Utóbbiak célja, hogy rávegyék az amerikai kormányt a tűzszünet támogatását.

Izrael hétfőre a Gázai övezet teljes területére kiterjesztette támadását a Hamász ellen. Gázai egészségügyi források szerint a halálos áldozatok száma a palesztin oldalon meghaladja a tizenhétezret, míg a sebesültek száma negyvenhatezerre nőtt a háború kezdete óta. (MTI, BBC)