600 millió forintot csalt el egy vallási egyesület

bűnügy
2023 december 11., 11:21

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy összesen 600 millió forintos költségvetési csalás miatti ügyben egy vallási egyesület önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői, valamint társaik ellen és végrehajtandó börtönbüntetést indítványoztak – írja az ügyészség sajtóközleménye. A tájékoztatásból csak annyi derül ki, hogy egy nemzetközi hátterű vallási egyesületről van szó, hogy pontosan melyikről, az nem. A vádirat lényege szerint az egyesület pénzügyi vezetői 2012 és 2017 között az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség egy részét jogellenesen elkerülték. Az egyesület szervezeti egységeinek bevételeit a valóságtól eltérően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben ekként szerepeltették, az adóköteles bevételeiket az illetékes adóhatóság elől ily módon eltitkolták és az áfa fizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az ügyészség azt írja, a pénzügyi vezetők – három nő és egy férfi – az adóelkerülésről tudomással bírtak, következményeit előre látták. Mivel azonban az elsődleges céljuk az volt, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert a szervezeti egység részére, a valótlan tartalmú adóbevallások benyújtásába és az adóeltitkolásba szándékosan belenyugodtak. Emiatt többek között a tanfolyamok, illetve az azokhoz kapcsolódó, méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítésekből származó bevételeket már eleve azért kezelték adományként, hogy ne fizessenek utánuk adót.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 személlyel – 6 nővel és 5 férfival – szemben emelt vádat, és velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, egyiküknek a könyvelői foglalkozástól történő eltiltását indítványozta a vádiratban.