Antall Józsefről nevezné el Karácsony Gergely a Ferihegyi Repülőtérre vezető utat

belföld
2023 december 12., 08:55

„Budapesten van közterület elnevezve a köztársaság első elnökéről, úgy helyes, hogy az első kormányfőről is legyen. Ezért kezdeményezem, hogy a főváros egyik legfontosabb útja – a felújítás előtt álló, soha el nem nevezett – Ferihegyi Repülőtérre vezető út Antall József nevét viselje a jövőben” – írta Facebookon Karácsony Gergely.

Antall József egy 1990-es felvételen
photo_camera Antall József egy 1990-es felvételen Fotó: BORIS HORVAT/AFP

A rendszerváltás utáni szabad Magyarország első miniszterelnöke, Antall József ma harminc éve halt meg, a főpolgármester bejegyzésében idézte őt, és azt írta, „ahogyan eskütétele utáni beszédében megjósolta, minden akaraterejére és hitére szükség volt, hogy az országot átvezesse a diktatúrából a demokráciába, a tervgazdaságból a piacgazdaságba, a népköztársaságból a köztársaságba, a keleti blokkból az euroatlanti szövetségi rendszer felé”.

Karácsony szerint politikusként sok vitájuk lett volna, „de a történelem ítélete egyértelmű: felelősségvállalása, tisztessége, demokratikus elkötelezettsége és erkölcsi tartása példa ma, és az lesz a jövőben is - ezt pedig »a nemzet nem hagyhatja figyelmen kívül«.”