Dől a közpénz Orbán János Déneséktől az üzletemberhez, aki korábban tízmilliókat adott neki kölcsön

KULTÚRA
2023 december 12., 05:00
  • Az aradi Irodalmi Jelen néhány hete 62,75 millió forintnyi magyar közpénzt kapott az NKA Szépirodalmi Kollégiumától.
  • Ez az összesen kiosztott pénz több mint hatoda.
  • A kollégium ezen túl egyetlen forintot sem adott más romániai magyar irodalmi lapoknak.
  • Az Irodalmi Jelen a Monacóban élő milliárdos üzletember, Böszörményi Zoltán érdekeltségébe tartozik.
  • A 2010-es években Böszörményinek ingatlan-nyilvántartási adatok szerint több tízmillió forinttal volt adósa Orbán János Dénes.
  • A pénzosztásról döntő kollégiumot jövő év februárjáig Orbán János Dénes vezeti.

Október 27-én összesen 359 014 636 forintnyi támogatás szétosztásáról döntött a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma. Öt különböző alprogramban osztották ki ezt a pénzt, volt benne alkotói támogatás, hagyományos és online laptámogatás, irodalmi rendezvények támogatása, a döntéseket itt lehet megtalálni. Abból már korábban lett egy kisebb, igaz, csak az irodalmi közéletet felkavaró botrány, hogy a kortárs hazai szépirodalom meghatározó szerzőit tömörítő Szépírók Társasága semmilyen támogatást nem kapott – a kis adok-kapok után nem történt semmi –, miközben a Magyar Írószövetség 44,9 milliós támogatásban részesült.

Van azonban a döntéssorozatnak egy másik igen érdekes dimenziója:

  • a legnagyobb nyertes érdekeltsége három pályázattal elvitte az összes támogatás több mint hatodát, 62,75 millió forintot,
  • ehhez a körhöz került az egy pályázatra adott legnagyobb és második legnagyobb pénzösszeg (36 millió és 21,75 millió forint),
  • a romániai magyar irodalmi élet összes támogatását egyedül ez az egy érdekkör kapta meg.

Hogy kiről van szó? A saját honlapján vele készített interjú szerint Monacóban élő milliárdos magyar íróról, Böszörményi Zoltánról, illetve az ő érdekeltségébe tartozó Irodalmi Jelen elnevezésű lapról.

  • Az aradi székhelyű Occident Media SRL (a román cégnyilvántartásban itt érhetők el a fontosabb adatai) a 107101/01753 sorszámú pályázattal 21,75 millió forintot kapott a hagyományos laptámogatás alprogramban a lap idei második és 2024-es első félévi lapszámainak megjelentetésére;
  • szintén az Occident Media kapott további 5 millió forintot „A kortárs irodalom modern istenképe – alkotói bemutatkozással és Irodalmi Jelen-lapbemutatókkal egybekötött istenes pódiumműsorok megvalósítására” elnevezésű programra a 107108/03080 sorszámú pályázattal a könyvkiadók irodalmi rendezvényeire kiírt alprogramban;
  • emellett az online laptámogatás alprogramban a 107201/0024836 sorszámú pályázatával 36 milliót kapott a budapesti székhelyű Művészeti és Irodalmi Jelen Kft. az Irodalmi Jelen idén második és 2024-es első félévi online megjelentetésére.

Hogy kiemelt támogatást kapnak az NKA-tól, azt Böszörményi maga is elismerte egy 2022-es, az NKA honlapján megjelent interjúban. Az Occidentnek tavaly 136 ezer euró, az azelőtti két évben 171-187 ezer euró volt az árbevétele, ami jelenlegi árfolyamon számolva 50-70 millió forintot jelent. Az adózás utáni nettó nyeresége az elmúlt három évben nagyjából 118 ezer euró volt – igaz, ebből tavaly csak 2907 euró –, ami átváltva 45 millió forint.

Közben Erdélyben és Románia más magyarlakta területein számos további irodalmi kezdeményezés és kiadvány van, mint például a Székelyföld, a Helikon, a Látó vagy a Korunk folyóiratok, de vannak gyermekirodalmi lapok, és működik az Erdélyi Magyar Írók Ligája is. Ezeknek az NKA Szépirodalmi Kollégiuma idén 0 forint támogatást ítélt meg. (Az összes többi határon túli támogatás is csupán nagyjából mintegy tízmillió forint volt.)

A romániai magyar irodalmi életet felkavaró döntés két okból érintett nagyon rosszul sokakat. Az egyik, hogy a Szépirodalmi Kollégium három, miniszter által delegált tagjának egyike a brassói születésű, irodalmi pályáját Erdélyben kezdő, erőteljesen kolozsvári kötődésű, márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett Orbán János Dénes. Sőt, nemcsak a tagja, hanem 2022. március 1-jétől két évre, 2024. február 29-ig a kollégium vezetője is. Erdélyi gyökerei miatt sokan reménykedtek abban, hogy ebben a két évben komolyabb figyelmet kaphat a romániai magyar irodalom – többségük most ennek az ellenkezőjével szembesült.

photo_camera Orbán János Dénes átveszi a Kossuth-díjat Novák Katalintól, a háttérben Kövér László
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„Furcsa, nagyon furcsa ez a döntés. Nem tudom, miért egyetlen embernek ment minden pénz, amit az erdélyi magyarság szépirodalmának szántak, ezt talán a kollégiumvezető úrtól kellene megkérdezni” – mondta Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk folyóirat főszerkesztője. Arra a kérdésre, hogy hogyan hatott rájuk, hogy NKA-támogatás nélkül maradtak, egyáltalán nem meglepő választ adott: „Nagyon-nagyon megnehezíti a dolgunkat. Nézze, ha az ember nulla pénzt kap, az rettentően megnehezíti a dolgát.”

A történetet azonban két földhivatali dokumentum teszi igazán figyelemre méltóvá.

A lapunk birtokába került, román és magyar ingatlan-nyilvántartásokban fellelhető tulajdoni lapok szerint ugyanis legalább két olyan lakása van, illetve volt Orbán János Dénesnek, amelyeken korábban jelzálogot jegyeztek be Böszörményi Zoltán javára. Vagyis Orbán éveken át tízmilliós nagyságrendben tartozott a 2010-es években Böszörményinek, akit idén telibe talált a Szépirodalmi Kollégium pénzesője.

Nézzük a részleteket!

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.