Győrben kettévágtak egy panelt az új választási térkép szerint

belföld
2023 december 12., 07:44

Győrben kettévágtak egy választókerületet, így pedig sikerült egy panelt is kettévágni, a ház két lépcsőháza ugyanis külön választókerületbe került – írja a Telex. A cikk szerint a város új választókerületi térképének számos újabb, a választási törvénnyel össze nem egyeztethető pontja van, pár hét leforgása alatt eltűnt 274 győri választó, a legfideszesebb választókerülethez pedig további fideszes szavazókört csatoltak.

A győriek jövő júniusban, az önkormányzati választáson eggyel kevesebb képviselőt választhatnak, mint legutóbb. Az eddigi 16 helyett 15 egyéni választókerületre osztják fel a várost. Az önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban is újra kellett rajzolni a választókerületeket, mert jelentősen csökkent a lakosság száma.

A választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi szavazó legyen. Ez azért fontos, hogy ne legyenek jelentős eltérések a képviselői mandátumok támogatottságában, azaz ne fordulhasson elő, hogy egy választó szavazata többet ér, mint egy másik körzetben élőé.

Győrben a 10-es választókerület kettévágása azonban jogi szempontból aggályos, mert a választási törvény szerint az „egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak”. Az új 10-es választókerület egészen biztosan nem alkot összefüggő területet, hiszen kettévágja az a szavazókör (87-es), ami a 14-es választókerület része.

Ezen túl pedig Győrnek hat olyan választókerülete is lesz, ahol a szavazók létszáma legalább 5 százalékban eltér a városi átlagtól. Az egyik szabály az, hogy egyes választókerületek lakosságszáma ne térjen el 15 százalékánál nagyobb mértékben a városi átlagtól, az 5 százalék feletti eltéréseket pedig már indokolni kell a jegyzői határozatban.