Tengervízzel akarja elárasztani Izrael a gázai alagutakat

külföld
2023 december 12., 20:09

Izrael múlt hónapban öt, most pedig két újabb nagy teljesítményű vízszivattyút készített elő a gázai övezet partjainál - értesült a Wall Street Journal. A lap szerint ezekből akarják tengervízzel elárasztani a Gáza alatti alagutakat, a Hamász fegyvereseinek legfontosabb bázisait.

A felszínen az izraeli hadsereg már nagyjából a gázai övezet 40 százaléka felett gyakorol kontrollt, az összesen 500 kilométeres hosszúságúra saccolt föld alatti alagútrendszer azonban újabb és jóval nehezebb hadszínteret jelent, aminek a birtokba vétele még várat magára.

photo_camera Hamász fegyveres egy alagútbejáratnál. Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

Izraeli források szerint az alagutakban őrzött kézifegyverek és rakéták mellett ezek a legbiztosabb visszavonulási bázisai a palesztin milicistáknak, ide azonban biztonsági okokból nem küldik le egyelőre az izraeli katonákat, hiszen itt minden erőfölényüket elvesztenék.

A gázai háborúban idáig drónokkal, kutyákkal és robotokkal igyekeztek feltérképezni az alagutakat, valamint folyékony robbanóanyagokkal és célzott légi támadásokkal próbálták használhatatlanná tenni őket.

Az amerikai lapban hivatkozott hírszerzési források szerint azonban Izrael most egy újabb módszer bevetésével kísérletezik: a Földközi-tengerből szivattyúzott tengervízzel akarják elpusztítani a föld alatti infrastruktúrát. A művelet az értesülés szerint körülbelül egy hetet venne igénybe. Az alagutakkal szembeni akciók nemzetbiztonsági titkot képeznek, ezért az információt az izraeli hadsereg nem kommentálta.

A lap szerint a washingtoni kormányzatban megoszlanak a vélemények az elárasztásos technikáról. Bár az hatékony lehet, attól tartanak, hogy az átszivárgó tengervíz ihatatlanná teszi a gázai édesvízkészleteket is. Néhány éve Egyiptom a Gáza felé menő csempészalagutakat már megpróbálta egyszer tengervízzel járhatatlanná tenni, akkor a közeli földeken súlyos károk keletkeztek.