Félbeszakadt a fővárosi közgyűlés ülése, Karácsonyék elindultak a Várba, hogy kiálljanak V. Naszályi Márta mellett

POLITIKA
2023 december 13., 09:10

A fővárosi önkormányzat szerdai ülésén a napirend előtti felszólalások után Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az ülést felfüggesztik, és a DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd frakció, kiegészülve a független Baranyi Krisztinával, illetve a főpolgármester-helyettesekkel átvonulnak az I. kerületbe, ahol V. Naszályi Márta polgármestert biztosítják a támogatásukról – írja a Telex.

Az I. kerületi polgármestert fegyelmi eljárás keretében hallgatják meg szerdán, amit a kerület fideszes többsége kezdeményezett ellene.

photo_camera V. Naszályi Márta Fotó: Németh Dániel/444

Karácsonyék a 16-os busszal indultak el a Várba, a Telex szerint V. Naszályi Márta a a buszon arról beszélt, egészen meg van hatódva, hogy így állnak ki mellette. Ezután elmondta, hogy az I. kerületi fideszes többség és a két átállt jobbikos képviselő lejárató kampányt indítottak ellene, a fegyelmi eljárás is ennek a része. Szerinte abból is látszik, hogy „koncepciós eljárás” zajlik, hogy ezt a meghallgatást direkt szerdára időzítették, amikor a fővárosi közgyűlés ülésezik. V. Naszályi Márta ellen a fegyelmi eljárást az I. kerület fideszes, illetve jobboldali többsége indította, mivel szerintük a polgármester „sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését”. Ezt az eljárás elindításakor azzal indokolták, hogy V. Naszályi „akadályozza a képviselők tájékoztatáshoz való jogát, és számos képviselő-testületi határozatot egyszerűen nem hajt végre”.

V. Naszályi a fegyelmi eljárásról korábban azt írta, hogy az önkormányzati választások után a Fidesz úgy módosította az SZMSZ-t, hogy azóta a jegyzői jelzés ellenére, jogilag aggályos előterjesztésről is dönthet a képviselő-testület. Állítása szerint a „megszerzett többséggel élve, Fidesz közeli közalapítványba próbálják kipumpálni az önkormányzati közpénzt”.

A polgármester hozzátette: „a testületi többség elvonta a polgármester döntési jogköreinek jelentős részét, és több száz millió forintot tervez utalni az átláthatatlan elszámolású és működésű alapítványoknak”. Szerinte a jogszerű működést a jegyző felügyeli, jogszabályba ütköző határozatokat nem hajtathat végre.

link Forrás