Ferenc pápa azt szeretné, ha a Vatikánon kívül temetnék el

külföld
2023 december 13., 11:19

Ferenc pápa úgy döntött, hogy nagymértékben leegyszerűsíti a pápák bonyolult temetési szertartását, és egy évszázad után ő lesz az első, akit a Vatikánon kívül temetnek majd el.

Ferenc pápa vasárnap tölti be a 87. életévét, és a Guadalupe-i Miasszonyunk ünnepe alkalmából kedd este a mexikói N+ televíziónak adott interjújában nyilvánosságra hozta temetésének tervét. Elmondása szerint a Vatikán ceremóniamesterével, Diego Ravelli érsekkel együtt dolgozik azon, hogy leegyszerűsítsék a pápa temetési szertartásait, amelyeket elődeinél használtak. (A szertartások menetének leírása egy teljes könyvet megtölt.)

Ferenc pápa azt is elárulta, hogy Mária, Isten Anyja iránti odaadása jeléül úgy döntött, hogy a római Santa Maria Maggiore-bazilikában temessék el, ahova egyébként is minden külföldi útja előtt elmegy imádkozni. A temetési szertartást viszont várhatóan a Szent Péter téren fogják megtartani.

Sok pápát a Szent Péter-bazilika alatti kriptában temettek el. Az utolsó pápa, akit a Vatikánon kívül temettek el, XIII. Leó volt, aki 1903-ban halt meg, és a római Lateráni Szent János-bazilikában nyugszik.

Ferenc pápa egyébként most épült fel hörghurutból, az interjúban azt mondta, hogy jól van. (Reuters)