Kiválasztották a tervpályázat nyertesét, tényleg újjáépítik a zsámbéki romtemplomot

KULTÚRA
2023 december 13., 18:21

Eredményesen lezárult a Zsámbék Város önkormányzata által kiírt tervpályázat,

a győztes Közti Zrt. terve alapján újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom,

jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdán. A zsámbéki Öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült, és az 1753-as földrengéskor rongálódott meg súlyosan. Az 1800-as évek végén megpróbálták újjáépíteni, befejezni nem sikerült. A zsámbéki önkormányzat mostani újjáépítési tervét több kritika érte. Az ellenzők szerint

a templom újjáépítése, kiegészítése nemcsak veszélyes vállalkozás, hanem felesleges is: a Lehel téri Szent Margit-templom a zsámbéki bazilika replikája.


A győztes pályázata „tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, amivel finoman jelzi a modern műemléki szempontoknak megfelelően, hogy hol történt kiegészítés. Konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére és megteremti a restaurátor és az építész együttműködését,”

- írta Facebook-posztjában Lánszki Regő országos főépítész, építészeti államtitkár, aki a bíráló bizottság társelnöke is volt egyben. Nemcsak az épület újul meg, jegyzi meg,


hanem „a zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba.”