Megkérte egy vállalkozó a rendőr ismerősét, hogy ne büntessék meg bálaszállítás közben

bűnügy
2023 december 13., 10:29

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség három korrupt rendőrrel és egy vállalkozóval szemben emelt vádat, amiért leseftelték, hogy a vállalkozót ne büntessék meg, miközben szabálytalanul szállít szalmabálákat.

A vádirat szerint 2021 márciusában egy Hajdú-Bihar vármegyei mezőgazdasági vállalkozó azzal kereste meg a szabálysértési referensként dolgozó rendőr ismerősét, hogy tehergépkocsival a közlekedési szabályok megsértésével, – a gépjármű leengedett oldalfalai mellett – 150 darab körbálát kíván közúton a tanyájára szállítani.

A férfi azt kérte a rendőrtől, hogy segítsen neki abban, hogy amíg szabálytalanul szállítja a bálákat, járművét ne vonják közúti ellenőrzés alá és ne büntessék meg.

A megkeresett rendőr erre ígéretet tett, és cserébe jogtalan előnyként azt kérte, hogy a férfi biztosítsa számára az egyik tehergépkocsi használatát, amivel tíz köbméter földet kíván fuvarozni. A vállalkozó beleegyezett az alkuba, és másnap oda is adta a tehergépkocsit a rendőrnek.

A rendőr a bálaszállítás előtt felhívta az aznap közterületi járőrszolgálatot ellátó kollégáit, akiket megkért arra, hogy a nagy mennyiségű szalmabálát szállító járművet ne vonják ellenőrzés alá. Ezután ismerősét arról biztosította, hogy a szállítást megkezdhetik, mivel a kollégáival megbeszélte, hogy az ügyben nem lesz rendőri intézkedés.

A nyomozó ügyészség minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a rendőrt, és végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta vele szemben. A vállalkozó esetében – aki minősített hivatali vesztegetés bűntettét követte el – felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, továbbá mindkettőjük esetében pénzbüntetés kiszabását is kérte. A hivatali visszaélés bűntettét elkövető járőrökkel szemben pénzbüntetés és katonai mellékbüntetés a vádiratban indítványozott büntetés.