Napi három liter víz a fejadag Akasztón

belföld
2023 december 13., 06:55

„Valamivel fertőzött a vezetékes vizünk. De hogy konkrétan mivel, azt nem tudom” – ezt egy akasztói lakos mondta az RTL-nek, ahol azt írják, növényvédőszer mosódott Akasztón az ivóvíz rendszerbe, emiatt a háromezer fős településen hétfő óta csak a lajtos kocsiból hozott vízből lehet főzni és inni.

A fejadag napi három liter, az RTL Híradónak nyilatkozó egyik helyi lakos szerint ez kevés, a kávé és a tea mellett nem is biztos, hogy elég egy leveshez.

„Jelenleg nálunk Akasztón a csapvízből inni nem lehet. Ugyanis növényvédőszer bemosódása miatt a víz fertőzött” – mondta az RTL-nek Suhajda Antal polgármester, aki szerint az elmúlt hónapokban hullott nagy mennyiségű eső mosta a vegyszert az altalajba, ahonnan az ivóvizet nyerik. Hétfőn derült ki, hogy bentazon peszticid maradványait mutatták ki az ivóvízben.

A vízközmű vezető szolgáltatója szerint legközelebb márciusra tudják „a víztisztító technológiai módosítást megvalósítani”, és jelenleg ”dolgoznak azon, hogy megtalálják a szennyezés forrását”.