Az amerikai képviselőház megszavazta: jöhet az impeachment Joe Biden ellen

külföld
2023 december 14., 06:01

Az amerikai képviselőház 221-212-es többséggel szavazta meg, hogy Joe Biden amerikai elnökkel szemben alkotmányjogi felelősségre vonási eljárás, azaz impeachment induljon - írja a BBC.

A republikánus képviselők azzal vádolják Joe Biden elnököt, hogy politikai befolyását felhasználva segítette zűrös ügyeiről ismert fia, Hunter Biden üzleteit. Többek között azt állítják, hogy Joe Biden beszélt fia érdekében annak üzleti partnereivel, emellett azzal is érvelnek, hogy a Biden család, és üzlettársaik több mint 24 millió dollárt kaptak külföldi forrásoktól Kínából, Kazahsztánból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából 2014 és 2019 között.

A hónapok óta tartó zajló ügyről korábban azt írtuk: az elnök ilyen módon történő megbuktatását még maguk a republikánusok sem gondolják komolyan, a fő céljuk inkább az lehet, hogy Hunter Biden ügyét folyamatosan címlapon tartsák.

Azt, hogy Hunter Biden zavaros és időnként gyanús bizniszekben vett részt külföldön, nem szokta vitatni senki, de hiába szántak az amerikai jobboldalon az elmúlt években rengeteg erőforrást arra, hogy ezt valahogy Joe Biden elnökségéhez vagy alelnökségéhez kössék, egyelőre semmiféle konkrét bizonyítékot nem sikerült felmutatniuk.

Ettől függetlenül egy impeachment vizsgálat komoly fejfájást okozhat Bidennek a választási év kellős közepén, bár az valóban valószínűtlen, hogy az eljárás végén ténylegesen felelősségre vonják függetlenül attól, milyen eredményre jut a vizsgálat. Még ha a képviselőház erről dönt is, a demokraták által irányított szenátus minden bizonnyal felmentené a regnáló elnököt.

A demokrata párt és a Fehér Ház szerint az egész vizsgálat csak egy politikai akció, Biden szerint ellenfelei „hazugságokkal támadják”.

Mindeközben épp tegnap a kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága tervezte zárt ajtók mögött meghallgatni Hunter Bident a család üzleti ügyeinek és a hivatalban lévő elnök esetleges bűnügyi érintettségének vizsgálata során. Az elnök fia azonban nem jelent meg a meghallgatáson, ehelyett a bizottsági ülésnek helyet adó kongresszusi irodaépülettől nem messze azt nyilatkozta újságíróknak, hogy azt az apja „nem volt pénzügyileg érintett” az ő üzleti ügyeiben, és erre nincs is semmilyen bizonyíték. Hunter Biden azt is közölte: nyilvános meghallgatáson hajlandó válaszolni a bizottság kérdéseire.

via BBC