Egy hírszerzési jelentés szerint Izrael irányítatlan, „buta bombái” miatt volt nagyon sok civil áldozat Gázában

külföld
2023 december 14., 08:10

Az amerikai hírszerzés értékelése szerint a Gázára ledobott izraeli levegő-föld lőszerek közel fele irányítatlan, más néven „buta bomba” volt, írja a CNN. A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság által összeállított és a CNN-nek három forrás által ismertetett értékelés szerint Izrael 29 000 föld-levegő lőszert vetett be, ezek 40-45 százaléka nem irányított bomba, a többi precíziós irányítású lőszer volt.

A nem irányított lőszerek nagyobb veszélyt jelenthetnek a civilekre, különösen egy olyan sűrűn lakott területen, mint a Gázai övezet. Az a sebesség, amellyel Izrael a célzott bombákat beveti, hozzájárulhat a polgári halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedéséhez, írja a CNN, felidézve, hogy kedden Joe Biden elnök azt mondta: Izrael „válogatás nélkül bombázza” Gázát.

Az izraeli hadsereg, az IDF szóvivője, Nir Dinar a CNN-nek úgy reagált a hírre: „Nem foglalkozunk a használt lőszerek típusával”.

Romok az izraeli bombázás után Rafahban 2023. november 11-én.
photo_camera Romok az izraeli bombázás után Rafahban 2023. november 11-én. Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu via AFP

Keren Hajioff őrnagy szerdán azt mondta, hogy „a nemzetközi jog és az erkölcsi magatartási kódex iránt elkötelezett hadseregként hatalmas erőforrásokat fordítunk arra, hogy minimalizáljuk az azon civileknek okozott károkat, akiket a Hamász az emberi pajzs szerepébe kényszerített.”

Szakértők azonban a CNN-nek elmondták, hogy ha Izrael olyan arányban használ irányítatlan lőszereket, mint ahogyan azt az Egyesült Államok gondolja, az aláássa az izraeli állítást, miszerint igyekeznek minimalizálni a civil áldozatok számát.