Januártól megszűnik a bérnővéri rendszer, egész kórházi osztályok válhatnak működésképtelenné

Egészségügy
2023 december 14., 07:02

Országszerte súlyos problémát jelent majd kórházaknak, hogy január 1-jétől a bérnővéri foglalkoztatás megszűnik, mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke az Economxnak. Mivel a bérnővérek egy része kiesik a betegellátásból, és az elkövetkezendő hetekben nem lép be a helyükre elegendő munkavállaló, fennáll a veszélye, hogy nem lesz minden kórházi osztály biztonságosan üzemeltethető.

Bérmunkaerőt, főleg nővéreket, műtős személyzetet, esetenként orvosokat szinte valamennyi területen foglalkoztatnak, így, ha különböző mértékben is, de minden terület sérülhet.

photo_camera Fotó: Bús Csaba/MTI/MTVA

A szakdolgozói kamara elnöke szerint a hazai betegellátásból 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik már most is, ráadásul nagyjából 15 ezren akár egy nap alatt kivonulhatnak a rendszerből a koruk miatt, mondta Balogh Zoltán egy egészségügyi konferencián. Árulkodó adat, hogy miközben az Egyesült Államokban 17 szakápoló jut ezer lakosra, nálunk csak hat.

A lap azt írja: kórházi dolgozók aggódnak, mert osztályok válhatnak működésképtelenné. Egy neve elhallgatását kérő szakdolgozó azt mondta: nem tudja hogyan fogják pótolni a bérnővérek kiesése miatt a létszámhiányt a Szent Imre kórházban, a Szent János kórházban vagy az Uzsokiban.