Orosz harci drón zuhant le Romániában, nem messze egy kétszázezres nagyvárostól

külföld
2023 december 14., 12:30

Ismét légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai a csütörtökre virradó éjszaka. A román határ közelében lévő ukrán célpontok elleni orosz dróntámadás során ugyanis egy orosz drón román területen csapódott be. Az MTI szerint az „irányíthatatlanná vált drón becsapódása nyomán másfél méter mély krátert találtak egy lakatlan térségben”.

A lakatlan térség kitételt árnyalja, hogy a Szabad Európa Rádió szerint a drón – amit az ukrán Duna-parti kikötői létesítmények elleni orosz támadás során lőttek le – a kétszázezres lakosú romániai Galați (Galac) város közelében lévő Grindu (Görönd) falutól nem messze csapódott be. A község nagyjából 8 kilométerre van az ukrán Reni kikötőtől, a környék a román-moldovai-ukrán hármashatárnál található. De mutatjuk is:

link Forrás

Az MTI szerint a román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldték a román légierő F-16-os és a német légierő Eurofighter harci gépeit (utóbbiak a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu légi támaszponton állomásoznak). Emellett a román katasztrófavédelem 22:45-kor a telefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmeztette az ukrán határral szomszédos Tulcea és Galac megye lakosságát a becsapódások veszélyére. A riasztást éjjel 2 órakor vonták vissza.

A térséget csütörtök reggel átfésülő katonák Grindutól négy kilométernyire, egy lakatlan térségben találták meg a drónbecsapódás nyomán keletkezett krátert.

„A román védelmi minisztérium elítéli az ukrajnai dunai kikötőkben civil célpontok ellen intézett indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadást” – reagált Bukarest az esetre. A román honvédelmi tárca közölte: a hadsereg folytatja a veszélyeztetett térség légi és szárazföldi ellenőrzését, és azonnal tájékoztatja szövetségeseit minden észlelt incidensről.

Az MTI felidézi: szeptember elején az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó folyami kikötők ellen intézett orosz támadások során több, vélhetően az ukrán légelhárítás által lelőtt drón roncsai csapódtak be a NATO-tag Románia területén. Ezt követően az Egyesült Államok és Németország is újabb harci repülőgépeket küldött a térségbe a román légtérvédelem megerősítése érdekében.