1700 embert, köztük 11, az Interpol által kiemelten körözött személyt vette őrizetben pénteken

külföld
2023 december 16., 06:29

Több mint ezerhétszáz embert vettek őrizetbe, 714 lőfegyvert, 921 alkatrészt és részegységet, valamint 45 383 lőszert koboztak el a hatóságok az Interpol fegyvercsempészet elleni átfogó ázsiai művelete során – közölte pénteken a nemzetközi rendőri szervezet.

Az Interpol vörös listáján szereplő 11 bűnözőt sikerült elfogni, közöttük egy prostitúcióban is érintett dél-koreait, akit a Fülöp-szigeteken vettek őrizetbe. Az Interpol közleménye szerint az ezerhétszázból 614 letartóztatás a pakisztáni-afgán határ menti tartományokban történt.

A műveletben tíz ország vett részt. Az akciónak köszönhetően sikerült alaposabban feltárni az Afganisztánból Pakisztánba fegyvereket szállító teherautók útvonalait. A Trigger Salvo II kódnevű műveletnek köszönhetően sikerült megzavarni a fegyvercsempészetet ezekben a tartományokban – mondta Mohszin Haszam Butt, a szövetségi rendőrség főigazgatója.

A közép-, dél- és kelet-ázsiai fegyvercsempészet elleni harcot nagyon megnehezíti, hogy nagy számban vannak forgalomban modern fegyverek, átjárhatók a határok, nehéz a terep, és gyakoriak az etnikai konfliktusok.

A műveletben Brunei, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Kína, Kirgizisztán, Dél-Korea, Mongólia, Nepál, Pakisztán és Szingapúr vett részt.