Hajókra támadó drónt lőtt le a Vörös-tengeren egy brit romboló

külföld
2023 december 16., 18:37

A Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókra, vélhetően támadó szándékkal indított drónt lőtt le a brit királyi haditengerészet egyik rombolója a Vörös-tengeren. Grant Shapps brit védelmi miniszter szombati tájékoztatása szerint a Diamond nevű hadihajó egy Sea Viper típusú rakétát vetett be a drón ellen, amelyet sikeresen megsemmisített.

A miniszter nem részletezte, hogy a támadó légijármű pontosan melyik hajót fenyegette, és azt sem, hogy a támadási kísérletért ki a felelős.

Az utóbbi időben azonban a jemeni húti lázadók több vörös-tengeri támadást is intéztek kereskedelmi hajók ellen, amelyek közül nem egyet el is találtak. A helyzet annyira instabillá vált a térségben, hogy a dániai központú Maersk globális hajózási társaság pénteken bejelentette: hajói meghatározatlan ideig nem használják a vörös-tengeri tranzitútvonalat.

A brit HMS Diamond légvédelmi rombolót, amely a drónt lelőtte, két hete vezényelték a dél-angliai Portsmouth haditengerészeti kikötőjéből a térségbe, épp azért, hogy javítsa a tengeri közlekedés biztonságát.

photo_camera A HMS Diamond egy korábbi brit-egyiptomi hadgyakorlat idején
Fotó: -/AFP

Az 1991-ben megvívott első Öböl-háború óta most először lőtt le brit hadihajó éles hadművelet keretében támadó repülőeszközt, közölte a brit védelmi tárca. Akkor a Gloucester nevű rombolójuk semmisített meg egy iraki rakétát, amely egy amerikai hadihajó felé tartott.

A világ tengeri kereskedelmi forgalmának hatoda halad át a Vörös-tengeren. Sir Ben Key tengernagy, a brit királyi haditengerészet vezérkari főnöke szombaton kijelentette: London nem fogja eltűrni a válogatás nélküli támadásokat a tengeri kereskedelem résztvevői ellen. (MTI)