Véget ért a Becciu-ügy, most először ítéltek el Vatikánban egy bíborost nem egyházi bűncselekményért

külföld
2023 december 16., 20:07

Öt év hat hónap börtönbüntetést kapott Angelo Becciu bíboros, akit emellett pénzbírságra is ítéltek, valamint örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától. Ezzel egy több százmillió eurós egyházi sikkasztási ügyet zártak le első fokon. A Vatikán történetének legnagyobb pénzügyi botrányával foglalkozó per még 2021 júliusában kezdődött.

Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban bíborost ítélnek el nem egyházi bűncselekményért. Giuseppe Pignatone bíró hangsúlyozta, hogy ez volt az eddigi leghosszabb és legösszetettebb bírósági eljárás a szentszék történetében.ű

A 75 éves bíboros védőügyvédei hangoztatták, hogy Angelo Becciu keserűséggel fogadta az ítéletet. Továbbra is ártatlanságát hangoztatja, és élni kíván a fellebbezés jogával, írja az MTI.

Angelo Becciu, a pápai állam volt hivatalvezetője többek között egy korábban Londonban több mint háromszázmillió fontért vásárolt ingatlan szövevényes adásvétele miatt vált ismertté. A londoni Knightsbridge negyedben található, egykor a Harrods üzletház raktáraként használt ingatlannak 2014-ben egy részét, 2018-ban a teljes egészét megvette a Vatikán egy Raffaele Mincione nevű olasz üzletembertől.

Csak Mincione nem a saját pénzén lett az ingatlan tulajdonosa. A férfi az ingatlanvásárlás idején a szentszéki államtitkárság üzleti tanácsadójaként dolgozott, több mint kétszázmilliárd eurós vatikáni alap kezelése volt rábízva, köztük a Vatikánba érkező adományokból származó összegek is. Mincione a rábízott egyházi forrásokból üzlettársaival együtt először felvásárolta saját célra, majd eladta a Vatikánnak a londoni ingatlant. A tranzakciót a pápai államnak az ingatlanvásárlás után megalakult új gazdasági hivatala világította át.

photo_camera Angelo Becciu Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Ferenc pápa 2020 szeptemberében elfogadta Becciu bíboros lemondását a szentté avatási kongregáció éléről. Angelo Becciu megtarthatta bíborosi címét, de elveszítette az azzal járó jogokat. A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt.

Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. Az ügyész több mint hét év börtönt kért Angelo Becciura.

A Becciu-perben nyolcvanhat tárgyalást tartottak hatvankilenc tanú meghallgatásával. A vádlottak között tíz személy és négy vállalkozás szerepelt. A bíróság több mint 200 millió eurós vagyonlefoglalást rendelt el az elítéltekkel szemben, a bíboros pedig 8000 eurós bírságot kapott.

Az ügyben három év kilenc hónapot szabtak ki Cecilia Marognára, akinek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszáz ezer eurót utalt át humanitárius célokra, de mint kiderült, a nő az összegből elsősorban luxuscikkeket vásárolt magának.