Meghalt Kasza László, a Szabad Európa Rádió egykori igazgatóhelyettese

GYÁSZ
2023 december 19., 12:05

86 éves korában meghalt Kasza László újságíró, a Szabad Európa Rádió egykori igazgatóhelyettese – közölte Facebookon Haraszti Miklós.

photo_camera Kasza László, a Szabad Európa Rádió riportere (j) interjút készít Krassó Györggyel a Magyar Október Párt képviselőjével. Fotó: Varga László/MTI Zrt. Fotószerkesztőség

„Az 1956-ban fiatalon emigrált újságíró a magyar demokratikus nyilvánosság legnagyobb hatású munkása volt a rendszerváltás előtt. Munkásságát folytatta a rádió 1989-es budapesti engedélyezése után is. A Szabad Európa rádió magyar adásának beszüntetése után az állami magyar televízióban dolgozott. A holnap hullámhosszán és Kommentár nélkül című műsoraira sokszázezer ember figyelt esténként, megkeresve a Szabad Európa öt rövidhullámú sávja közül az egyetlen elérhetőt, amelyet éppen nem torzított hallgathatatlanná a magyarországi hatalom. Szerkesztőként nem volt könnyű dolga. A rendszerváltás előtt kitartó szabadságharcot folytatott Münchenben azért, hogy a SZER útján az éterben is elérhetők legyenek a diktatúrával szembeszálló ellenzék gondolatai” – írta róla megemlékezésében Haraszti.

Kasza László – ahogy Haraszti is írja – 2018-ban, miután „elege lett a sajtó függetlensége elleni kormányzati manőverekből”, visszavonult Münchenbe, ápolva a kapcsolatot a sajtószabadság híveivel és művelőivel. „Emlékét megőrizzük, és őrzi a nehéz körülmények között dolgozó független magyar sajtó is.”