Nem kell törölni a Tiborcz üzlettársát lemaffiózózó posztokat

gazdaság
2023 december 19., 08:13

A gazdasági élet meghatározó szereplőjeként Jellinek Dánielnek is tűrnie kell, ha súlyosabb jelzőkkel fogalmaznak meg kritikát a tevékenységével kapcsolatban, mondta ki nemrég a Kúria ítélete a 24.hu beszámolója szerint. Így azokat a bejegyzéseket sem kell törölni, amikben bűnözőnek nevezik.

Az Orbán Viktor családjával távoli rokonságban álló üzletember, Vitézy Tamás még két éve az oldalán a következőt írta a NER elitjéről: „Bevett bűnözői, vállalkozói gyakorlat, hogy ha bármilyen sikeres kis- és középvállalkozást irigykedve kiszemelnek, megkívánnak, azt banki, felszámolói, bírói, végrehajtói segédlettel, erre szakosodott ügyvédek garmadával, nyomozók, ügyészek bűnözői részvételével el is veszik, földönfutóvá és minden jogorvoslati lehetőségtől látványosan megfosztva a »volt« tulajdonost. Ez egy jogállamban ugye nehezen hihető, és az érintetteken kívül más nem nagyon látja. Ez egy bejáratott, minden résztvevőt busásan megfizető maffia, melynek haszonélvezői a 100 leggazdagabb magyar listájának első felében hirtelen számottevő gazdasági előélet nélkül felbukkannak, akár saját jogon, vagy mint strómanok. Egy-egy ilyen vállalkozó több száz céget, olykor ezres nagyságrendben üzemeltet egy-két telephelyre bejelentve, és viszonylag szűk létszámmal működtetve. Van ezek között olyan, amelyik 30 -40 ezer kisvállalkozás ellen folytat felszámolást és végrehajtást.”

Hangsúlyozta, hogy a saját, keserű tapasztalatai alapján írta le ezt a gyakorlatot. Vitézynek szállodák, ingatlanok működtetésével és kikötők koncessziós üzemeltetésével foglalkozó cégbirodalma volt Horvátországban, amit szerinte Jellinek Dániel Bohemian Financing nevű cége miatt veszített el. A HVG-nek azt mondta: „Töredék áron elvették tőlem a ma 300 millió eurót érő vagyonomat.”

Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet
photo_camera Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet Fotó: Németh Dániel/444

Jellinek Dániel az ország egyik leggazdagabb embere, korábban Tiborcz Istvánnal is üzletelt, 2020-ban ő vette meg a miniszterelnöki vej Appeninn-részvényeit, tavaly márciusban tőle vette meg Tiborcz a Diófa Alapkezelőt. Nyáron a G7 azt is bemutatta, milyen machinációkkal került 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint Jellinektől Tiborcz birodalmához. A horvátországi üzletről a HVG-nek Jellinek korábban azt mondta, Vitézy horvát cégei csődben voltak vagy felszámolásra jutottak, és ők hitelezőként úgy jártak el, ahogyan mindig is szoktak.

Jellinek az őt bűnözőnek és maffiózónak beállító bejegyzéseken, ezért a bíróságtól kérte azok eltávolítását. A 24.hu beszámolója szerint azzal érvelt, hogy nem állnak kapcsolatban a maffiával, sem egyénileg, sem a cégen keresztül nincs közük „olasz bűnözői csoportokhoz”, nem hajtanak végre bűncselekményeket, a tevékenységüket törvényes keretek között végzik, ezért sértik a jó hírüket a Vitézy által használt kifejezések. Vitézy pedig azzal védekezett, hogy véleményt fogalmazott meg.

A Kúria most kimondta, hogy Jellinek közszereplőnek minősül, mivel a gazdasági élet meghatározó szerepelői az ország gazdaságára gyakorolt hatásuknál fogva speciális közszereplők. Ezért tűrnie kell azt is, ha súlyosabb jelzőkkel fogalmaznak meg kritikát a tevékenységével kapcsolatban.

A lap idézi az ítéletnek azt a részét is, miszerint közérdeklődésre számot tartó kérdésnek számít, hogy egy pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás felvásárlása, tulajdonosváltása miként zajlik, milyen folyamtok játszódnak le a háttérben. Azt pedig nem lehet kizárni, hogy a folyamat kárvallottjai kritizálják a folyamatot. „A kialakult gyakorlat a véleménynyilvánítás lehetőségét védi, nem az abban alkalmazott egyes kifejezések tartalmára vonatkozik.”