Több mint három kilométeres repedés keletkezett az egyik izlandi vulkánon

külföld
2023 december 19., 05:13

Kitört egy vulkán a délnyugat-izlandi Reykjanes-félszigeten. A környéken hetek óta intenzív földrengéseket figyeltek meg. A fővárostól 42 kilométerre lévő halászvárosból, Grindavikból 4000 embert evakuáltak, a közeli Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdőt pedig bezárták. A kitörés a fővárosból, Reykjavíkból is látható.

Láva hömpölyög a Reykjanes-félszigeten 2023 december 18-án
photo_camera Fotó: KRISTINN MAGNUSSON/AFP

A kitörés Grindaviktól mintegy 4 kilométerre északkeletre található, és a szeizmikus aktivitás a város felé halad. A vulkánban körülbelül 3,5 kilométer hosszú repedés keletkezett, a láva másodpercenként körülbelül 100-200 köbméteres sebességgel áramlik. A hatóságok szerint ez sokszorosa annak, amit az elmúlt években ezen a félszigeten megfigyeltek.

photo_camera Fotó: KRISTIN ELISABET GUNNARSDOTTIR/AFP

Katrin Jakobsdottir miniszterelnök bízik a nemrég épített védművek hatékonyságában. Gudni Johannesson elnök azt mondta, hogy az életek megóvása a fő prioritás, de mindent megtesznek az építmények védelméért is. 2010 áprilisában az Eyjafjallajokull vulkánkitörés a második világháború óta a legnagyobb európai légtérzárlatot okozta a kiterjedt hamufelhő miatt. (BBC)