2023-ban naponta jöttek a jó hírek a gazdaságból – szegezte Orbán Viktort a stúdió falához Gönczi Gábor

POLITIKA
2023 december 20., 17:54

Csütörtökön Orbán Viktor lesz a kormányinfó vendége, előtte egy nappal pedig a TV2-nek adott „interjút". Gönczi Gábor „kérdéseire” Orbán elsőnek hosszan sorolta, mi baja van a magyar kormánynak az Ukrajnával kapcsolatos EU-s megállapodásokkal, illetve a csatlakozási tárgyalások megkezdésével, utána pedig áttértek a belpolitikai témákra.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán indításként elmondta, hogy gazdasági okai vannak főleg az ellenkezésnek az ukrán csatlakozás lehetőségével szemben, az 50 milliárd eurós EU-s támogatással kapcsolatban pedig hozzátette, hogy az nem mehet az uniós költségvetésből, hiszen akkor a magyaroknak járó pénz egy része is oda menne szerinte.

Égzengésre, kénköves villámokra kell számítani, nehéz lesz – mondta Orbán a következő, februári EU-csúcsról, majd Gönczi rögtön betámadta

„a magyar baloldalra mennyire számíthat a kormány ebben a brüsszeli csatározásban” kérdéssel

mire a miniszterelnök elmondta, hogy jó lenne, ha lennének nemzeti ügyek, ahol lehetne számítani a magyar ellenzékre, de ehhez képest Brüsszelben azt látják, hogy a baloldal büszkén a magyar érdekek ellen politizál.

A „szuverenitásvédelmi törvénycsomagról” Orbán elmondta, hogy eresztett az eddigi rendszer, és begurultak a dollárok a baloldali pártokhoz, ezért kellett lépni.

„Ez amúgy miért veszélyes?” – kérdezte Gönczi, mire Orbán elmondta, hogy ez árulás, hiszen a külföldiek a pénzért cserébe elvárhattak dolgokat a pártoktól.

„Ön szerint a magyar emberek értik ezt az összefüggést? Nyilván ezért van a nemzeti konzultáció” – csapott megint oda Gönczi, mire Orbán elmondhatta, hogy igen, ezt szerinte pont értik a magyarok, hiszen a történelemből megtanulták, vannak hazafiak, akik küzdenek a hazáért, és mindig vannak, akik elárulják a hazát. Ez egy ismerős minta, csak most nem háború, hanem politikai háború van, tette hozzá.

Gönczi Gábor lendületét innen már nem lehetett megtörni, azzal folytatta, hogy 2023 az infláció elleni küzdelem nagy éve volt, és megkérdezte, hogy ki áll most nyerésre, mire Orbán elmondta, hogy év végére 7 százalék lehet az infláció, jövőre pedig 5-6 százalékos, ami már európai szint.

Ezzel akkor büszkék lehetünk a gazdaságunk teljesítményére – vágott közbe Gönczi, majd Orbán némi kitérő után elmondta, hogy úgy lehet ezt összefoglalni, hogy míg 2023-ban azért harcoltunk, hogy ne legyen rosszabb, 24-ben azért dolgozunk, hogy jobb legyen.

Mire lehetünk nagyon büszkék 2023-ban? Naponta jönnek a jó hírek a gazdaságból – próbálta tovább ütni a vasat Gönczi, de Orbán kitért a kérdés elől, elmondva, hogy az élet színesebb ennél, és elmondta, hogy ő a Nobel-díjakat tenné első helyre, ismét kiemelve, hogy Karikó Katalin és Krausz Ferenc vidéki magyarok, magyar iskolában kezdték a pályafutásukat, majd külföldre mentek kutatni, és ott kapták meg az ehhez szükséges pénzt, paripát, fegyvert.

Erre mondhatjuk, hogy ez már a Holdról is látszik, ugye? – mondja Gönczi, majd bedobja, hogy kijutottunk az Eb-re, amit Orbán inkább amolyan kötelező körnek nevez, hiszen kétszer is játszott már a magyar válogatott vébédöntőt, nagy múltja van a magyar labdarúgásnak.

Gönczi ezután az Orbán család karácsonyi rutinjáról kérdezett még, mivel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy vannak persze ünnepi szokások, ezeket a felesége szigorúan betartatja, és Orbán feladata a kemence reggeli befűtése, illetve a csúcsdísz felhelyezése.