Az EU bírósága szerint az UEFA és a FIFA jogtalanul lépett fel a Szuperliga ellen

foci
2023 december 21., 11:47

Az Európai Unió Bíróságának határozata alapján visszaélt domináns helyzetével az UEFA és a FIFA, amikor megtiltotta az európai kluboknak, hogy csatlakozzanak a Szuperligához.

A bírói fórumhoz a Szuperliga támogatói fordultak, mert az európai versenyjoggal ellentétesnek találták, hogy az UEFA és a FIFA szankciókkal fenyegette azokat a klubokat, amelyek részt vesznek a Szuperligában.

A Szuperliga ötlete 2021 áprilisában merült fel először, azonban a szurkolók, klubok és ligák tiltakozása miatt 72 órán belül elbukott. A 20 csapatosra tervezett kupa tervében a legtöbben azt találták felháborítónak, hogy a 12+3 alapító klub sosem eshet belőle ki, így csak 5 hely marad a többi európai csapatnak.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az UEFA 9 alapító klubbal megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, így ők csak büntetést kaptak a szervezettől. A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus viszont nem vállalta ezt, így ellenük fegyelmi eljárást indítottak, amit a jogi eljárás idejére felfüggesztettek. A Juventus ugyan később bejelentette, hogy mégis kiszállna a projektből, a klub ellen folytatott eljárást nem szüntette meg az UEFA.

Bernd Reichart, a Szuperliga támogatására létrehozott A22 Sports Management vezérigazgatója azt írta az X-en, hogy a bírósági döntéssel megnyerte a létezés jogát a Szuperliga.

A bírósági ítélet ugyanakkor nem jelenti a Szuperliga automatikus jóváhagyását. Az alapító klubok viszont magabiztosabban próbálkozhatnak újra.

(via BBC)