Orbáninfó: Valami kór rágja a nyugati demokráciákat, napokon belül miénk a reptér

2023 december 21., 11:19

Sok szempontból sem igaz, amit Orbán mondott az extrém magas infláció okáról

A miniszterelnök azzal magyarázta az egy éven át Európa-bajnok magyar inflációt, hogy nagyon ki vagyunk téve az energiaáraknak. Kár, hogy ez nem egészen igaz. Az energiaárak a múlt év végén és ez év elején valóban extrém mértékben, sokszor 50-60 százalékos szinten nőttek a KSH havi inflációs jelentései szerint, de ennek az oka az előtte bő tíz éven át mesterségesen alacsonyan tartott, „rezsicsökkentett” ár korrekciója volt. Tehát nem egy piaci folyamat okozta az áremelkedést, hanem egy kormányzati beavatkozás, vagyis egy korábbi kormányzati beavatkozás korrigálása egy újbóli kormányzati beavatkozással.

Az energiahordozók piaci árai tavaly valóban jelentősen nőttek, de a magyar árakat nem csak ez hajtotta fel tehát. Arról nem is beszélve, hogy a legutóbbi (2021-es) Eurostat-adatok alapján a magyar energiakitettség nagyjából az uniós átlag körül van, és számos országban, ahol nagyobb az energiaimport-függőség, sokkal kisebb volt az infláció.

Végezetül az is fontos szempont, hogy a magyar inflációt extrém módon fűtötte az élelmiszerárak brutális, időnként 40 százalék fölötti emelkedése. Ebben a drágulásban csak kis része volt az élelmiszer-ipari piac termelőinek költségnövekedésének, mint ebben a cikkünkben megmutattuk, valójában ezek a jórészt magyar oligarchák érdekeltségében lévő vállalkozások extra profitnövekedést értek el tavaly.