„A gyermekek megajándékozása mindig nagy lelkesedést vált ki a rabok körében”

társadalom
2023 december 23., 16:14

„Az adventi ünnepek idején az ország börtöneiben ítéletüket töltő férfiak és nők nagy gonddal készültek a közelgő karácsonyi ünnepekre. Rajzok, festmények, plüss játékok, tobozmanók, vagy éppen karácsonyfadíszek tucatjai kerültek a karácsonyfák alá, amelyeket az általuk elkövetett bűnök egyfajta jóvátételeként adtak át a kórházak és gyermekotthonok kis lakói részére.”

Így kezdődik a BVOP, vagyis a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleménye, amely így folytatódik: „Az idősek és a fedél nélküliek sem maradtak jószándék nélkül: egyes rabok műsorral, ajándékkal készültek azoknak, akik – hozzájuk hasonlóan – nem családi körben élik mindennapjaikat. A felajánlásokat mindenhol nagy örömmel fogadták.”

Óvodák, kórházak és gyermekotthonok is kaptak a rabok által készített díszekből és játékokból: „a gyermekek megajándékozása mindig nagy lelkesedést vált ki a jóvátételi felajánlásokban résztvevő rabok körében”.

photo_camera Fotó: BvOP

Nyelvileg is csodálatos a közlemény, ahogy a cukiskodás és a rendőrnyelv fordulatai karamboloznak,

innentől idézek:

  • A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bernátkúti objektumából interaktív mesefal érkezett a Dunaújvárosi Óvoda Bóbita Tagóvodájának karácsonyfája alá.
  • A Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola Intézményegység látássérült gyermekeinek 78 origami papír karácsonyfát hajtogattak, melyeket nagy örömmel vettek át a gyerekek.
  • A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában elhelyezett fogvatartottak – szinte már hagyománynak számító módon – jóvátételi felajánlást tettek a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és Kollégium tanulói számára.
  • A betegágyon karácsonyozó kicsiket lepték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak, akiknek keze munkája a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ osztályaira érkezett. A jóvátételi program keretében volt, aki ecsetet ragadott és a gyerekek kedvenc Disney mesehőseit vitte vászonra, mások fából fabrikáltak kistalicskát és kisautót.
  • A Budapesti Fegyház és Börtön fogvatartottjai kézzel készítettek plüss labdákat, társasjátékokat és plüss figurákat, melyeket a Heim Pál Gyermekkórházban lábadozó kisbetegek kaptak.
  • A Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a letartóztatottak Debrecen város nevezetességeit örökítették meg festményeiken. A női és férfi fogvatartottak önként jelentkeztek a jóvátételi programba, mely során 16 festményt alkottak a Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat helyi idősek otthonának gondozottjai megörvendeztetésére.
  • A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai hetekig készültek a dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona idős gondozottjainak megajándékozására. A személyi állomány irányítása és felügyelete mellett az elmúlt hetekben 55 idősek otthonában élő, egyedülálló szépkorú számára készültek tobozmanók és textil karácsonyfadíszek.
photo_camera Fotó: BvOP

A BVOP hangsúlyozza, hogy „a karácsonyi felajánlások nemcsak a megajándékozottak szebb karácsonyához járultak hozzá: a börtönök jóvátételi programjaira jelentkezett fogvatartottak az önkéntes segítség átélésével és a helyi közösség számára hasznos és értékes tevékenység végzésén keresztül saját reintegrációjuk sikeréhez is hozzájárultak.”

Hogy a magyar börtönöknek még lenne hova fejlődnie családbarát irányba, arról a Helsinki írt nemrég, nem is egyszer.