Ezt is lenyúlta a Fidesz a szélsőjobbtól: megfejtettük a fősodratú szó titkát

belföld
2023 december 23., 06:00

„Valaki nyugtasson meg, hogy nincs olyan szó, hogy FŐSODRATÚ, ez csak valami magyarosított szószörny” - írta egyik kollégánk a vállalati levelezőlistára.

Tény, hogy az elmúlt években a kormány és holdudvara is varázsütésre használni kezdte a mainstream helyett vagy inkább mellett a fősodratú szót is. Csak néhány példa az elmúlt hónapokból:

  • Varga Judit: „A fősodratú, progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést.”
  • Orbán Viktor: „Az európai emberek nem állnak ott a háborús propaganda mögött, és az egész fősodratú liberális média összehangoltan, koncertszerűen háborúpárti.”
  • Deák Dániel: „Felháborított, hogy ezek a félremagyarázások jelentek meg a fősodratú sajtóban.”
  • Répássy Róbert: „Ezért senkinek ne legyen kétsége, még a jogállamisági kondicionalitási eljárásban elért jelentős hazai előrelépés sem lesz elegendő ahhoz, hogy a fősodratú európai baloldal az ideológiai viták miatt lezárja hazánkkal szemben ezt a politikai eljárást.”

A Jobbiktól jött az online világba

Honnan jön ez a kényszeres magyarítása a szónak, ki használhatta először?

A magyar parlamentarizmus történetében 2010. június 1-jéig senki nem ejtette ki száján azt, hogy fősodratú. A jobbikos Novák volt az első országgyűlési képviselő, aki szájára vette: „Az [esélyegyenlőség a kampányidőszakban] nem jelent többet, csak amit kimondanak a választási eljárásról szóló törvény alapelvei, és ezt bizony még ha nem is az országos fősodratú, teljesen elszemtelenedett médiumok, de azért a kis helyi médiumok még bizony tiszteletben tartják, és az esélyegyenlőségnek patikamérlegen próbálnak teret biztosítani.”

A 2010-14-es ciklusban még hétszer hangzott el, mindannyiszor jobbikos képviselők szájából.

Érdekes megnézni, hogy eközben a független (vagy akkor még független) online lapokban milyen kontextusban került elő a szó. Az összes hivatkozott cikk 2011-12-es, tehát pont ebben a parlamenti ciklusban született.

A HVG-n egy médiát ostorozó 2011-es közlemény, a 24.hu-n egy szintén 2011-es Magyar Nemzet-lapszemle, az Indexen a diósgyőri ultrák nyilatkozata az első érdemi említés. A 444 2013-as indulásakor már viszonylag széleskörben elterjedt, elsősorban a Jobbiknak köszönhetően.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.