Nagy munkában a tűzoltók: árokba csúszott járművek, közúti balesetek, kidőlt fák

időjárás
2023 december 23., 19:08
Elakadt busz Budapesten december 23-án
photo_camera Elakadt busz Budapesten december 23-án Fotó: Olvasónk

Főként elakadt, árokba csúszott járművek, közúti balesetek, valamint kidőlt fák miatt hívják a tűzoltókat, szombaton kora estig országosan 148 esetben volt szükség a beavatkozásukra az időjárás miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Leginkább a nyugati országrészben van szükség a tűzoltók segítségére. Elzárt település nincs az országban.

  • A Győr-Moson-Sopron vármegyei Fertőszentmiklóson a heves esőzés miatt egy általános iskolába tört be a víz, a tetőszerkezet erősen beázott.
  • A Fejér vármegyei Vértesbogláron egy családi ház teteje a hó súlya alatt beomlott, az épület lakhatatlanná vált.
  • A Vas vármegyei Velemben egy családi házat 300 homokzsákkal kellett megvédeni, mert körbevette a víz.
  • Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében a kidőlt fák helyenként elektromos vezetékeket is elszakítottak, emiatt átmenetileg több helyen nincs áram.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a meteorológiai és az útviszonyokról az utinform.hu és a met.hu weboldalon, illetve töltse le a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás (VÉSZ) alkalmazását. Továbbá: „nyári gumival senki ne induljon útnak, tankoljanak a szokásosnál többet a kocsiba, vigyenek magukkal takarót, élelmet, vizet és feltöltött mobiltelefont. Ha bárki bajba kerül, vagy bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívó számot”.

A sok csapadék miatt Budapesten és vidéken is áradásokra készülnek a hatóságok. (A címlapi képet Kolozs megyében készítette az MTI.)