Iráni drón támadt egy Indiába vegyi anyagot szállító tartályhajóra az indiai partok közelében

külföld
2023 december 24., 06:51

Egy Iránból indított drón csapott le szombaton kora reggel egy vegyianyag-szállító tartályhajóra az indiai partok közelében – írja a Reuters az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása nyomán. A támadás magyar idő szerint szombat este hét óra körül történt. A Marintraffic.com adatai szerint a hajó az indiai Mumbaiba tart.

„A Chem Pluto nevű, Libéria lobogója alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő és Hollandia által üzemeltetett vegyianyag-szállító tartályhajóra csapott le az Indiai-óceánon, India partjaitól 200 tengeri mérföldre egy Iránból kilőtt egyirányú támadó drón” – közölte a Pentagon szóvivője a Reuters-szel, amely azt írja: az incidens rávilágít a regionális feszültségek eszkalálódására és a hajózási útvonalakat fenyegető új kockázatra az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadás után.

A Pentagon közleménye szerint ez volt „a hetedik iráni támadás kereskedelmi hajózás ellen 2021 óta”.

Az iráni kormány, valamint a vele szövetséges jemeni militáns erők nyilvánosan bírálták az izraeli kormány gázai katonai műveletét. A segélyszervezetek megfigyelői szerint a folyamatban lévő konfliktusban több ezer palesztin állampolgár vesztette életét.

A támadásnak nem voltak áldozatai, és a tartályhajó fedélzetén keletkezett rövid ideig tartó tüzet sikerült eloltani. Az incidens mindössze 200 tengeri mérföldre történt India partjaitól.

Az iráni ENSZ-delegáció szóvivője nem reagált a Reuters megkeresésére.