Villámárvizek Nyugat-Magyarországon, iskolába is betört, focipályát is elmosott a víz

belföld
2023 december 24., 06:15

Nyugat-Magyarország több településén okozott súlyos gondokat szombaton a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék, és az így kialakult áradás. Az Infostart cikke szerint a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőszentmiklóson olyan heves eső volt, hogy az általános iskolába tört be a víz, az épület tetőszerkezete beázott, komolyan károsodott.

Vas megye több településén az ár- és a belvíz is nehéz helyzetet okozott. A kőszegi a Szombathelyi úton a vízelvezető árkok telítődtek, a malom területét veszélyeztette a víz, amit nem tudtak elvezetni. A Szünöse patak kiöntött és elmosta a focipályát Sé településen, míg Kenézen és Perenyénél több házat és melléképületet veszélyeztetett a villámárvíz. Szentpéterfán, a Szabadság utcában pedig a földeken összegyűlt nagy mennyiségű csapadék miatt tartani lehetett attól, hogy a víz eléri a lakóépületeket, ezért kérték a tűzoltók segítségét. Egyházasrádócon egy lakóingatlan udvarára tört be a belvíz, Vasasszonyfán pedig a közlekedést nehezítették a vízátfolyások.

Több településen, köztük Szombathelyen és Sárváron utakat zártak el az esőzésektől meglazult talaj miatt kidőlt fák. Velemben egy villámárvíztől órákon át tartó munkával tudtak megvédeni házakat a tűzoltók.

Tűzoltók küzdenek a villámárvízzel a Vas megyei Velemben
photo_camera Tűzoltók küzdenek a villámárvízzel a Vas megyei Velemben

A fővárosban is jelentős áradás várható, miután a Duna vízgyűjtő területén komoly esőzések okoztak olvadásokat. Ezért 24-e nulla órától első fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, ennek részeként a budapesti alsó rakpartokon tilos parkolni.