Hogyan szoktam le 39 év után a papír Nemzeti Sport olvasásáról?

publicisztika
2023 december 25., 11:19

Direkt nem akartam januárra hagyni, mert nem hiszek az újévi fogadalmakban. A dohányzásról is év közben, december 13-án szoktam le, van annak már vagy kilenc éve. Nem volt egyszerű, hosszú éveken át próbálkoztam, évente többször is, voltam biorezonancián, akupunktúrán, szedtem gyógyszert, ragasztottam magamra nikotintapaszt, olvastam döntést segítő könyveket, szívtam eukaliptuszos cigarettát, próbáltam izomból, aztán egyszer csak letettem.

Valami hasonló pokoljárásra számítottam akkor is, amikor 39 év után elhatároztam: leteszem a Nemzeti Sportot. Tizenéves koromtól olvastam nap mint nap, el se tudtam képzelni egy napot anélkül, hogy nem olvasom végig. Ha külföldön voltam, apukámat kértem meg, hogy gyűjtse össze a példányokat, amúgy ő, bár szintén sportrajongó, már évek óta nem olvassa.

Az embernek sok baja van az újsággal, ezt 2022 őszén, a lap államosítása után meg is írtam. Benyalnak a kormánynak, kínos kérdéseket nem feszegetnek, a futballistainterjúk unalmasak, kínosan összekacsingatnak azokkal, akikről írnak.

Nem könnyítette meg a Nemzeti Sport-olvasók dolgát az önreklámnak szánt utolsó oldal. Itt sokszor van egy nagyobb anyag fényképpel egy hozzám hasonlóan Nemzeti Sport-függő szerencsétlennel. Idősebb emberek, többnyire nyugdíjasok, akik kedvenc csapatuk mezében ülnek a lakásaikban, a csipketerítőn ott hever a Nemzeti Sport, és arról beszélnek, hogy a Vasas, meg a Honvéd a hatvanas években, mekkora gólokat lőttek, és milyen sok volt a néző, meg egyszer ők is szerepeltek a lapban, amikor a járási diszkoszvető úttörőolimpián negyedikek lettek.

Mivel Orbán Viktor államosította a lapot, többé nem számít, hogy mennyit sikerül eladni belőle. Egy dolog számít: legyen ott Orbán Viktor asztalán a friss Nemzeti Sport minden áldott reggel. Újságosok már eleve nincsenek, a körúton egy régi kor lenyomataiként állnak üresen a bódéik. Néhány aluljáróban még tartják ugyan magukat, de ezek is már csak amolyan félhomályban úszó, rossz hangulatú helyek, ahová leginkább telefonos egyenleget vagy villanyórát feltölteni járnak az emberek. Hosszadalmas procedúrák ezek, ha egy számot elront az ügyfél vagy az újságos, kezdődik elölről. Aztán vannak még az élelmiszerboltok, trafikok, ahol lehet újságot kapni, itt azonban időnként előfordul, hogy épp Nemzeti Sport nem érkezik. Máshol meg, ahol reggel 8-kor már nincs újság, hiába kérik, nem visznek ki többet, hiszen azon kívül, hogy Orbán Viktor megkapja a maga példányát, más nem igazán érdekli a lapterjesztőket. Előfizetés? Szombaton és vasárnap tudtommal nem viszik ki a lapot, pedig azok voltak a legjobb számok, különösen a vasárnapi a szombati forduló tudósításaival és, ami a lényeg, osztályzataival, de erről még lesz szó.

Az utolsó csepp mégsem ez volt, hanem az, amikor megláttam ezt a Szijjártó-posztot:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.