A New York Times beperelte az OpenAI-t és a Microsoftot, amiért ellopták a cikkeiket

külföld
2023 december 27., 19:07

A New York Times amerikai napilap beperelte az OpenAI és a Microsoft vállalatokat, mert azok szerinte jogellenesen használták írásait chatbotok tanítására.

A szerdán a manhattani szövetségi bíróságon benyújtott keresetben a lap azt állította: írásainak jogellenes felhasználásával a Microsoft és az OpenAI olyan termékek előállítására törekszik, amelyek az eredeti termékek versenytársaként veszélybe sodorják a szolgáltatás folytatását.

A mesterséges intelligenciára szakosodott vállalatok chatbotjaik fejlesztésére online felületeken elérhető információkat, így médiaszervezetek online írásait is felhasználják. A vállalatok rövid időn belül több milliárd dolláros befektetéseket vonzottak be.

A New York Times a követelt kártérítést illetően nem említett pontos összeget, de kiemelte: a jogi lépés során igyekeznek „felelősségre vonni a vállalatokat a több milliárd dollár értékű kár okozásáért a lap egyedülálló tartalmainak jogellenes lemásolása és használata miatt”.

Azzal is megvádolták a Microsoft és az OpenAI vállalatokat, hogy a lap hatalmas befektetését az újságírásba mindenféle fizetség vagy engedély nélkül saját termékeik előállítására használják fel. A New York Times sosem adott engedélyt az OpenAI-nak írásainak fejlesztési célú felhasználására, emelték ki.

A szerzői jogok megsértése címén egyre több keresetet nyújtanak be az OpenAI vállalat ellen. Számos író perelte be a céget amiatt, hogy engedély nélkül használta fel a könyveiket a fejlesztéseihez. (MTI)