Meghalt Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter

külföld
2023 december 27., 09:18

Kedd este 8 óra körül békésen elhunyt Wolfgang Schäuble, a Bundestag korábbi elnöke és Németország egykori pénzügyminisztere – közölte a családja a DPA német hírügynökséggel. Feleségét, Ingeborgot és négy gyerekét hagyta hátra.

Wolfgang Schäuble 2013. augusztus 25-én Berlinben.
photo_camera Wolfgang Schäuble 2013. augusztus 25-én Berlinben. Fotó: Rainer Jensen/DPA/AFP

A 81 éves Schäuble meghatározó szerepet játszott Németország gazdaságpolitikájának alakításában, főleg a 2008-as pénzügyi válság és az azutáni euróövezeti államadósság-kihívások idején, amikor a szigorú fiskális politikát képviselte.

1942. szeptember 18-án született Freiburgban. Jogot tanult, de korán a politika felé fordult. 1965-ben csatlakozott a CDU-hoz, 1972-ben nyert először mandátumot a Bundestagban, ahol haláláig megszakítás nélkül dolgozott.

A 2008-as világválság után ő vezette a dél-európai országokkal folytatott EU-s tárgyalásokat, és a hitelfelvétel visszafogására szólított fel. Ez főleg Görögországban váltott ki haragot.

Schäublét egy időben Helmut Kohl kancellár lehetséges utódaként emlegették, mivel komoly posztokat töltött be a CDU-CSU-kormányokban, a pénzügyminisztersége előtt belügyminiszter volt.

1990-ben túlélt egy merényletkísérletet, amikor meglőtték, de emiatt élete hátralévő részében kerekesszékbe kényszerült. (Spiegel)