122 horgászt kellett kimenteni Minnesotában egy elvándorolt jégtábláról

külföld
2023 december 30., 12:53

Összesen 122 horgászt sikerült kimenteni péntek este egy jégtábláról egy észak-minnesotai tavon, miután az levált az összefüggő jégről - írja a CNN. A Beltrami megyei seriff hivatala szerint a horgászok azután kértek segítséget, hogy a jégtábla leszakadt a fő jégtábláról a Felső Red Lake-en, mintegy 10 méterre a parttól, és nem tudtak visszajutni a szárazföldre.

Amíg a mentőegységekre vártak, néhány járókelő megpróbálta egy kenuval kimenteni a bajbajutottakat. A kísérlet során négy ember a vízbe esett, de a seriff hivatala szerint gyorsan kimentették őket.

„Az elsősegélynyújtóinknak sok gyakorlatuk volt idén, és lenyűgöző, hogy 122 embert evakuáltunk kevesebb mint 3 óra alatt az első hívástól számítva a megyének ezen a részén” - mondta Chris Mueller, a seriff hivatalának sajtószóvivője.

A Beltrami megyei seriffhivatal és a minnesotai természeti erőforrások minisztériuma csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben is arra hívta fel a figyelmet, hogy a jégviszonyok az egész államban gyakran változnak.

link Forrás

Minnesotában idén szokatlanul meleg volt a december, a hónap szinte minden napján a normálisnál magasabb hőmérsékletet mértek - jelentette az állami természeti erőforrások minisztériuma. A hőmérséklet 10-15 fokkal az évszakos átlag felett volt, ami miatt az állam nagy részén nem tudott elég erős jégtakaró létrejönni a jéghorgászathoz.

A felső Red Lake-en gyakran kell az embereket a jégről kimenteni. December 19-én egy kisebb repülőgép alatt is beszakadt a jég, december 18-án akár 50-en rekedtek a jégen, 2022 novemberében pedig nagyjából 200 embert kellett kimenteni, amikor egy jégtábla leszakadt.