Egy 17 éves fiatal halt meg szénmonoxid-mérgezésben Kispesten

belföld
2023 december 30., 11:21

Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a 19. kerületben szénmonoxid-mérgezés történt - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Kispesten, a Wekerle telepen lévő kétszintes családi házban lett rosszul a mérgező gáz egy 17 éves fiatal, akinek az életét már nem tudták megmenteni.

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A házban a tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban mutatták ki a mérgező gázt, ami feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett. Két másik gyerek is rosszul lett, őket kórházba szállították.

Idén már tizenöten haltak meg szénmonoxid-mérgezésben. A színtelen, szagtalan és rendkívül mérgező gáz keletkezéséhez a kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat, ezért ajánlott a rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés.

A katasztrófavédelem emellett a szénmonoxid-érzékelők használatának fontosságára is felhívta a figyelmet, ami időt és menekülési lehetőséget biztosít. A weboldalukon pedig elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.