Előkerült egy új fotó Mohammed Deifről, a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokáról

külföld
2023 december 30., 13:40

Új fényképet hozott nyilvánosságra a Times of Israel a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokáról, Mohammed Deifről, aki még az iszlamista terrorszervezeten belül is titokzatos figurának számít, és aki szinte sohasem nyilatkozik.

Eddig összesen három korábbi képet lehetett találni róla, egyet húszéves korából, egyet maszkban, egyet pedig az árnyékáról, és még soha nem jelent meg nyilvános eseményen. Arról, hogy korábban hogyan alapította meg a Hamász katonai számát és hogyan próbálták meg már hétszer is megölni itt írtunk hosszabban.

Az új fotón azonban az látszik, hogy egyik szemét elvesztette, feltételezhetően az izraeli merényletkísérletek miatt. A fotó, ami a jelek szerint újabb, mint a róla készült korábbi nyilvános képek, a Gázában harcoló izraeli erők szerezték meg és 2018-ban készülhetett. A kép napokkal azután tették közzé, hogy a jelentések szerint a hadsereg olyan információkra bukkant, amik kétségbe vonják Deif sérüléseinek mértékét egy sor sikertelen izraeli merényletkísérlet során.

Deifről sokáig úgy vélték, hogy egy évtizedekkel ezelőtti izraeli támadásban elvesztette egyik szemét, ahogy mindkét lábát és karját. Most az izraeli 12-es csatorna azonban azt állította, hogy Deifnek az csak az egyik lába hiányzik, és helyette protézist visel, bár ezt nem lehetett ellenőrizni a közzétett fotón, amin csak a vállától felfelé látható. Emellett a fotó hitelességét sem tudták még függetlenül ellenőrizni.

Ugyanakkor a Maariv nevű napilap egy december 20-i cikkében azt állította, hogy az IDF-csapatok által Gázában feltárt videofelvételek azt mutatják, hogy Deif saját erejéből jár, csak enyhén sántít. A Ynet szerint izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy Deif az ellene elkövetett merényletek következtében néha még mindig kerekesszéket használ, és aktív szerepet játszik a gázai harcok irányításában.

Az IDF csapatai valóban találtak több kerekesszéket is, amiket szerintük Deif használt egy alagúthálózatban, amit Gáza Rimal negyedében fedeztek fel. Az alagútról úgy gondolják, hogy a Hamász vezetői számára parancsnoki állásként szolgált.

December elején az IDF feltételezhetően vérdíjat tűzött ki a fejére, és állítólag szórólapokat dobott le, amiken pénzt ajánlottak fel a hollétéről, valamint a Hamász más magas rangú tisztviselőinek hollétéről szóló információkért cserébe. A Sinwarról szóló információkért 400 000 dollárt ajánlottak fel, 300 000-et a testvéréről, Muhammed Sinwarról szóló információért, aki a terrorcsoport déli dandárját irányítja.

Deif 1995 óta szerepel Izrael legkeresettebb személyek listáján, mivel részt vett számos terrortámadás megtervezésében és végrehajtásában, köztük számos buszos merényletben az 1990-es években és a 2000-es évek elején. Az al-Kasszam Brigádok parancsnoka vélhetően központi szerepet játszott az Izrael elleni október 7-i támadásban.

Kiemelt videóink