Újabb tűzharc a Vörös-tengeren: dán teherhajót talált egy rakéta, két másikat lelőtt egy amerikai romboló

külföld
2023 december 31., 06:27

Egy amerikai romboló szombaton lelőtt két, a jemeni húti lázadók által kilőtt hajó elleni ballisztikus rakétát, miután egy harmadik eltalált egy konténerhajót. Az amerikai hadihajó ez utóbbi segítségkérésére reagált – írja a Guardian az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának tájékoztatása nyomán.

Washington közölte, hogy a Gravely és a Laboon amerikai rombolók a Maersk Hangzhou, egy szingapúri zászló alatt közlekedő, dán tulajdonban lévő és üzemeltetett konténerszállító hajó segítségkérésére válaszoltak. A Maersk Hangzhou arról számolt be, hogy rakéta találta el, miközben a Vörös-tengeren haladt át. A ballisztikus rakétákat az Irán által támogatott húti lázadók által ellenőrzött területről lőtték ki.

A Gravely lelőtte a rakétákat, közölte az amerikai központi parancsnokság. A közleményben azt írták: ez volt a „huszonharmadik illegális támadás a hútik részéről a nemzetközi hajózás ellen” november 19-e óta. A hútik az Izrael és a Hamász közötti gázai háború október 7-i kezdete óta fokozták a Vörös-tengeren a támadásokat azok ellen a hajók ellen, amelyek „Izraelhez kötődőnek” tekintenek.

A Vörös-tenger a legfontosabb tengeri szállítmányozási útvonala, a jelentőségét mutatja ez a Marine Trafficról származó néhány nappal ezelőtti képernyőkép. A teherhajó-forgalom a romló biztonsági helyzet ellenére változatlanul nagyon nagy a tengeren, holott több hajózási társaság már felfüggesztette a vörös-tengeri közlekedést, és inkább a hosszabb, Afrikát megkerülő utat választotta.