Zavargásokba csapott át a szilveszteri petárdázás Berlinben és Hollandia városaiban

külföld
január 01., 15:44

Berlinben a rendőrség 390 embert vett őrizetbe a szilveszteri petárdázások miatt. Volt, ahol a tömeg tűzijátékokkal és üvegekkel támadt rá a járőrökre. Az este során 54 rendőr sérült meg, közülük 30-at pirotechnikai eszközzel találtak el. A rendőrök elleni támadások miatt Kai Wegner főpolgármester arról beszélt, hogy egy társadalmi problémával állnak szemben, hiszen aki a rendőrökre támad, az államra támad.

A berlini városháza előtt különösen súlyos volt a helyzet, ahol a szemben álló csoportok tűzijátékokkal lőtték egymást. Amikor a rendőrök szétválasztották őket, őket is lőni kezdték. Moabit városrészben pedig Molotov-koktélt dobtak egy buszra. Neuköllnben pedig egy parkoló rendőrautót rongáltak meg. Volt, ahol a tömeg palesztinpárti jelszavakat skandált.

Hollandiában több mint 200 embert vettek őrizetbe a szilveszter esti zavargások miatt. Ott is több tucat rendőr megsérült, amikor tűzijátékokkal és kövekkel támadtak rájuk. Rotterdamban több mint 100 parkoló autót gyújtottak fel. Hágában és más városokban pedig a rohamrendőrségnek kellett feloszlatnia a randalírozó tömeget. (Spiegel/Welt/Tagesspiegel/Reuters)