Törökországban őrizetbe vettek 33 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Izraelnek kémkedtek

külföld
január 02., 15:54

Isztambulban és hét másik török tartományban őrizetbe vettek 33 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Izraelnek kémkedtek, további 13 gyanúsítottat még keresnek – jelentette a helyi hatóságokra hivatkozva az Anadolu hírügynökség, ami szerint a gyanúsítottakat Törökországban élő palesztinok és izraeli kormányellenes aktivisták elleni kémkedésre toborozták.

Palesztinpárt tüntetés Isztambulban január 1-én.
photo_camera Palesztinpárt tüntetés Isztambulban január 1-én. Fotó: Ilker Eray/Middle East Images via AFP

A török belügyminiszter az X-en azzal vádolta az izraeli hírszerzést, hogy műveleteket tervezett Törökországban élő külföldiek ellen, a gyanúsítottakat ebben az ügyben fogták el. Ali Yerlikaya szerint az izraeli hírszerzés Törökországban élő külföldieket próbált azonosítani, üldözni és elhurcolni. Izrael egyelőre nem reagált a vádakra.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő december elején óva intette Izraelt attól, hogy a radikális iszlamista Hamász Törökországban lévő tagjait levadássza. A török kormány kapcsolatokat ápol a Hamásszal, aminek egyes vezető tisztségviselőiről úgy tudni, hogy Törökországban tartózkodnak. A Hamász az EU-ban és az USA-ban terrorszervezetnek számít, de Törökországban nem. (MTI)