Új lakossági állampapírok jönnek

gazdaság
január 02., 18:47

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) új 3 éves fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven, és új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) hirdet meg a lakosságnak. A két új állampapírtípust január 8-tól lehet megvenni.

A szerző 2014-es fölvétele
photo_camera A szerző 2014-es fölvétele Fotó: Herczeg Márk (a szerző)

FixMÁP

Az ÁKK Zrt. át akarja alakítani a lakossági állampapírok termékszerkezetét: bevezeti a piacra a Fix Magyar Állampapírt, aminek a legfőbb előnye a teljes futamidő alatti kiszámíthatóság, amit az előre meghatározott, negyedéves kamatfizetési gyakorisággal kifizetett, fix kamat biztosít.

Az első, 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat 3 éves futamidővel, évi fix 7 százalékos kamattal, 1 forintos alapcímlettel lesz elérhető. Értékesítési időszaka 3 hónap, minden új negyedévben új FixMÁP sorozatot hirdetnek.

BMÁP

Az új, 5 éves futamidejű 2029/N sorozatú BMÁP-nál a kamat mértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze, a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatbázis felett biztosít kamatprémiumot. Az az első három évben évi 1,5, majd az utolsó két évben évi 2,5 százalék lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a BMÁP-ot. Az induló éves kamat mértéke évi 8,01 százalék. A 3 éves, 2027/N sorozatú BMÁP-ot továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni.

Értékesítési korlátot vezetnek be mindkét terméknél, ez a 2027/Q1 sorozatú FixMÁP-nál 50 millió, a 2029/N sorozatú BMÁP-nál 100 millió forint, maximum ennyit értékesíthet egy forgalmazó egy lakossági befektetőnek. Az értékesítési korlát célja továbbra is a kisebb megtakarításokkal rendelkező állampapír-befektetők széles körű kiszolgálása – írták.

A Fix Magyar Állampapírt is magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstár és egyes bankok/befektetési vállalkozások fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár és a bankok/befektetési vállalkozások online felületein. (MTI)