A libanoni kormány tárgyal a Hezbollahhal, hogy ne eszkalálódjon az izraeli háború

háború
január 03., 13:05

A libanoni kormány közölte: tárgyalásokat folytat az Irán-barát Hezbollah mozgalommal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel, miután kedden Bejrút déli külvárosában megölték Száleh Arúrit, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom második legmagasabb rangú vezetőjét.

A Hezbollah libanoni harcosai egy társuk 2023. november 4-i temetésén.
photo_camera A Hezbollah libanoni harcosai egy társuk 2023. november 4-i temetésén. Fotó: Ahmad Al-Rubaye/AFP

„A libanoniak nem akarnak belekeveredni”

Abdalláh Buhabib megbízott libanoni külügyminiszter késő este a BBC-nek azt mondta, meg akarják győzni az országban jelentős hatalommal bíró síita mozgalmat arról, hogy ne reagáljon a merényletre, mert bármilyen jelentősebb erőszakos lépése az Izrael és a Hamász közötti háború kiszélesedéséhez vezethet. „Nagyon aggódunk, a libanoniak nem akarnak belekeveredni, még a Hezbollah sem akar belekeveredni egy regionális háborúba” – mondta.

A külügyminisztérium Nadzsib Mikáti ügyvezető kormányfő utasításai alapján megkezdte az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézendő panasz előkészítését az izraeli agresszió elítélésére – jelentette az állami hírügynökség.

A Hamász politikai irodájának helyettes vezetője, Száleh al-Arúri kedd este halt meg egy feltételezett dróncsapásban, ami a Hamász egyik irodáját érte Bejrút déli külvárosában.

Száleh Arúri 2017. október 12-én.
photo_camera Száleh Arúri 2017. október 12-én. Fotó: Ibrahim Ezzat/NurPhoto via AFP

A Hezbollah bosszút ígér

A Hezbollahhal szövetséges és Irán által is támogatott Hamász szerint vele együtt hét ember halt meg, köztük a Hamász fegyveres szárnyának két vezetője. A terrorszervezet Izraelt tette felelőssé, bár Izrael egyelőre nem ismerte el vagy tagadta az elkövetést. A Hezbollah közleményben fogadkozott, hogy „ez a bűncselekmény nem marad megtorlás nélkül”. A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk a tervek szerint este beszédet mond.

Irán szerint elsősorban az USA a felelős

Irán védelmi minisztere azt mondta, Arúri meggyilkolásának biztosan lesznek következményei, és felelőssé tette az USA-t a közel-keleti feszültség fokozódásáért. Elsősorban az amerikai politika a felelős – mondta Mohammad Reza Astiani a teheráni kabinet ülése előtt.

Teherán fő ellenségét, Izraelt hibáztatta magáért a bejrúti támadásért. Az izraeli „rezsim terrorgépezetének rosszindulatú külföldi tevékenysége valódi fenyegetés a békére és a biztonságra” – írta Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az X-en.

Irán korábban visszautasította azt a vádat, hogy felelős volna a síita milíciák által az amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban elkövetett támadásokért. „Irán nem felelős a térségben élő egyének vagy csoportok tetteiért” – írta az ENSZ főtitkárának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levelében, amit az IRNA iráni állami hírügynökség ismertetett.

Az ENSZ önmérsékletre sürgetett

A történtekkel párhuzamosan az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) közölte, hogy aggódik az ország biztonsági helyzete miatt. „Mélységesen aggódunk az eszkaláció veszélye miatt” – mondta Kandice Ardiel, az UNIFIL helyettes szóvivője a DPA német hírügynökségnek. „Ennek pusztító következményei lehetnek az emberekre nézve a határ mindkét oldalán” – közölte.

Az ENSZ-misszió minden felet tűzszünetre szólított fel, és önmérsékletet sürgetett. (MTI)