A vidéki mentősök nélkül Budapesten összeomlana az ellátás, ezért bárkit bármikor átvezényelhetnek

belföld
január 03., 05:30

Készüljenek arra, hogy bármikor átvezényelhetik őket „távolabbi területre, leginkább Budapestre”, és ha ez történik, akkor természetesen egész napra ott is tartják az egységet – erről ír kollégáinak egy megyei vezető mentőtiszt az RTL Híradó birtokába került levélben. Azt is írta: átgondolja annak lehetőségét, hogy akár mindennap kijelöljön egy átvezényelhető egységet, „de ettől függetlenül akár napi több mentőegységre is sor kerülhet”.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint az ilyen átvezénylésekkel a statisztikákat akarják kozmetikázni, az átvezényelt mentőautókat vidékiként és fővárosiként is lejelentik. A szervezet szerint az átvezénylés miatt túlórázásra is kényszerülő vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás. Az RTL-nek név nélkül nyilatkozó mentős azt mondta: van olyan nap, amikor húsz autót vezényelnek a fővárosba az ország különböző tájairól.

Az Országos Mentőszolgálat úgy reagált az RTL megkeresésére, hogy a betegek érdekében minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására. Arra nem válaszoltak, hogy hány vidéki egységre van szükségük naponta, és arra sem, hogy egy átvezényelt autót miért tartanak két helyen is nyilván.

Kiemelt videóink