Egy 62 éves ausztrál nőnek engedélyezték, hogy spermát kapjon a halott férjétől

külföld
január 03., 06:49

Év végén halt meg egy 62 éves nyugat-ausztrál nő 61 éves férje, az asszony akkor sürgősségi kérelmet nyújtott be a bíróságra, hogy a férjétől posztumusz megtermékenyítéshez spermát vegyenek le. A legfelsőbb bíróság ezt az engedélyt megadta, ám ahhoz, hogy azt fel is használhassa, egy újabb bírósági eljárásra lesz szüksége, írja a Guardian.

A nő azzal érvelt a beadványában, hogy a korábban a házasságukban született mindkét gyerekük meghalt (két különböző balesetben), ezért férjével egy ideje már tervezgették, hogy újabb gyermeket vállaljanak. Egy termékenységi szakértő szerint a nő a kora miatt nem eshet már teherbe, a férj spermája viszont életképes maradt. Egy húszéves unokatestvér ráadásul önként jelentkezett béranyának egy lombikbébi eljárás esetére. Mivel az a család azonban a tengerentúlon él, nekik is oda kellett volna költözniük jogi előírások miatt, azonban többek között a világjárvány és a nő anyósának halála miatt ez nem történt meg, majd a férje váratlanul elhunyt.

A bíróság a fenti körülmények miatt a halott férjből való spermakivételt engedélyezte. Mivel azonban Nyugat-Ausztráliában tiltják a posztumusz megtermékenyítést, a nőnek egy új eljárásban kérelmeznie kell, hogy a volt férje spermáit egy olyan joghatóság területére szállítsák, ahol azt fel is használhatják.