Leváltották a nemzeti park hívő igazgatóját, aki természetvédelmi okokból nem akart kőkeresztet a Nagy-Szénásra

belföld
január 04., 05:51

Január elsejétől új vezetője van a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak - szúrta ki a Telex a nemzeti park Facebook-posztjából. Az új igazgató (Selmeczi-Kovács Ádám) még természetvédelmi őrként kezdett másfél évtizede, de a hír elsősorban a távozó elődje miatt érdekes.

Füri Andrásnak novemberben Menczer Tamás külügyi államtitkár ment neki, miután a nemzeti park vezetőjeként nem járult hozzá, hogy a fokozottan védett Nagy-Szénás hegyen felállítsanak egy keresztet. A hegyen korábban is állt egy engedély nélküli fakereszt, amit augusztusban vandálok gyújtottak fel. A pótlás hivatalos engedélyeztetését azonban állásfoglalásában a nemzeti park nem támogatta, mert a terület különleges, európai jelentőségű természeti értékei miatt a helyszínen "tilos minden olyan új létesítmény fejlesztése, építése, felállítása, amely nem közvetlenül természetvédelmi célokat szolgál".

Menczer a térség országgyűlési képviselőjeként erre a Nemzeti Park "fura urának" és alkalmatlannak nevezte Füri Andrást, és „modernkori keresztényüldözésről" kezdett beszélni.

„Én harcolni fogok ez ellen” – jelentette ki Menczer, aki szerint „komoly küzdelemre kell készülni”.

Menczer Tamás a Nagy-Szénáson.
photo_camera Menczer Tamás a Nagy-Szénáson. Forrás: Menczer Tamás Facebook-oldala

A keresztényüldözőnek nevezett igazgató, aki egyébként maga is gyakorló hívő, egy posztban reagált az államtitkár szavaira: "Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok” – írta Füri András.

Ennek ellenére most leváltották. Füri András 2005 óta vezette a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot.