Trump diktátor lenne, arra készül, amit Orbán már megvalósított – riogat a mérsékelt republikánusok komor videója Amerikában

külföld
január 04., 09:02

Egy Donald Trump ellenzőiből álló republikánus csoport, a Republican Accountability Project (RAP) egy új videókampányba kezdett az ünnepek előtt, amelyben arra hívják fel az amerikaiak figyelmét, hogy az ex-elnök, aki a visszatérésre készül, a következő alkalommal leépítené a demokratikus intézményeket az Egyesült Államokban. Mindehhez a magyar példát hozzák fel.

A kiindulópontjuk többek között az, hogy Trump maga sem tagadta, hogy ilyesmikre készül. December elején adott egy nagyinterjút a Fox-nak, Sean Hannity riporternek. A beszélgetésben Hannity többször is rákérdez arra, hogy ugye nem készül „visszaélni a hatalommal, megszegni a törvényt, felhasználni a kormányt arra, hogy embereket üldözzön”. Trump előbb egyszerűen kitér a válasz elől, majd ez a bizarr beszélgetés zajlik le kettejük között:

link Forrás

Így hangzik:

Hannity: Miután a média erre összpontosít és támadja magát: Meg tudja ígérni ma este Amerikának, hogy soha, semmilyen körülmények között nem élne vissza a hatalmával, hogy megtorlást gyakoroljon bárki ellen?

Trump: Kivéve az első napon.

Hannity: Ez mit jelent?

Trump: Le akarom zárni a határokat és fúrni, fúrni, fúrni.

A RAP némiképp erre válaszul adta ki a Dictator Donald címet viselő videóját. „Felkelést szított a Capitoliumban, és – bocsánat, hogy tönkreteszem a karácsonyukat, de – újra indul az elnökségért" – mondja a reklám narrátora, majd kijelenti, hogy Trump „nyíltan úgy tesz, mint egy wannabe diktátor".

link Forrás

A videó folytatásában a Truth Social közösségi oldal egy posztját jeleníti meg a volt elnöktől, amelyben Trumop 2022 decemberében az alkotmány egyes cikkelyeinek „megszüntetésére" szólított fel. „Tudják, ki csinált ilyesmit? Mussolini, Chávez, Pinochet – mindannyian félretették az alkotmányukat, hogy központosítsák a hatalmukat" – mondja a narrátor.

Ezután térnek rá Magyarországra, amikor arról beszélnek, hogy Trump azt tervezi, hogy „köztisztviselők tízezreit tisztítja ki" a kormányból, hogy lojális embereivel helyettesítse őket, ha megválasztják egy újabb ciklusra.

„A tekintélyelvű Orbán Viktor ugyanezt a taktikát alkalmazta a magyarországi demokrácia lebontására” – vonnak párhuzamot a videóban.A Huffington Post szerint a RAP a reklámot országos szinten tervezi futtatni a CNN és az MSNBC csatornákon. A szpot egy dollármilliókba kerülő reklámkampány része, és a tervek szerint több bizonytalan államban – Georgia, Michigan, Pennsylvania és Wisconsin – is futtatták a Hallmark Channelen és a TBS-en az ünnepek alatt.