Pénzt szedett a kemóért a szabolcsi onkológus, aki nem fizetett, nem kapott kezelést

Egészségügy
január 05., 17:28

Tavaly tizenkilenc hálapénzes ügyben indítottak nyomozást, az elmúlt három év alatt összesen pedig 105 ügyben, csaknem 250 egészségügyben dolgozónál kezdeményeztek eljárást vesztegetés elfogadása miatt, közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat szóvivője az Inforádióban. Az NVSZ médiakampányt indít A hála továbbra sem pénz! címmel. Ennek részeként újraforgatták a 8 mérföld rappárbaját, írtuk pénteken, hátha a fapados flow még a hálapénz gondolatától is elriaszatja a jobb ellátásra vágyó a magyar lakosságot. Pap Judit ismertetése szerint a tizenkilenc 2023-as ügy közül tíz olyan volt, ahol hálapénz átadása történt, de az orvos vagy az egészségügyi dolgozó nem követett el kötelezettségszegést, csak eltette a pénzt a kezelést követően. A kilenc súlyosabb ügy közt volt

  • az a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kardiológus, akit 67 rendbeli vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt jelentett fel az NVSZ.
  • Nyomozás indult az ellen a Vas megyei belgyógyász főorvos ellen, aki az osztályán való elhelyezésért, soron kívüli infúziós kezelésért, illetve az elhunyt boncolásának mellőzéséért kért és kapott pénzt.

Novemberben egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei onkológus és asszisztense ellen tettek feljelentést, mert több mint 80 alkalommal kértek pénzt a kemoterápiás kezelésre szoruló daganatos betegektől, aki fizetett, az megkapta a kezelést, aki nem, az nem kapott kemoterápiás kezelést.